Za testo:
- 250 g brašna
- 75 g šećera
- 1 prstohvat soli
- 1 jaje
- 125 g maslaca ili margarina
Za fil:
- 2 žumanceta
- 100 g šećera
- cimet
- naribana korica 0,5 limuna
- 75 g mlevenih, proprženih lešnika
- 750 g šljiva
I još treba:
- 1 žumance
- 2 kašike mleka
Od navedenih sastojaka umesiti prhko testo, ostaviti na hladnom zamotano u foliju otprilike 1 sat. Namazati kalup margarinom, a 2/3 testa razvaljati na malo brašna, staviti ga u kalup i napraviti rub visok 3 cm. Samlevene, propržene lešnike posuti po dnu podloge od testa. 2 žumanceta izmiksati sa 100 g šećera, cimetom i limunovom koricom, pa u ovu kremu umešati na kockice naseckane šljive. Smesu sa šljivama ravnomerno rasporediti po mlevenim lešnicima, a od ostatka testa napraviti trake, i položiti ih u obliku rešetke po nadevu, a rubove dobro pritisnuti. Preostalo (treće) žumance izmešati sa mlekom i time premazati trake od testa. Tortu peći na 180 C dok ne dobije zlatnožutu boju (otprilike 45 minuta).
Ova torta/pitica baš mami! Samo bih htjela znati koliko otprilike ide šljiva? 500 gr? Hvala! :)
ReplyDeleteNataša draga, hvala na komentaru, tek sad vidim da sam šljive izostavila iz recepta:)))Greška korigovana, treba 750 g šljiva:) Ljubac:)
ReplyDelete