2009/09/10

Medeno srce


Za testo:
  • 2,5 dl oštrog brašna
  • 2,5 dl mekog brašna
  • 3 dl šećera
  • 3 dl mleka
  • 10 kašika pekmeza od kajsija
  • 2 kašičice soda bikarbone
  • 2 kašičice cimeta
Za fil:
  • 200 gr čokolade
  • 8 kašika pekmeza od kajsija
Za čokoladnu glazuru:
  • 100 gr čokolade
  • 80 gr margarina
  • 3-4 kapi ulja
Sve sastojke za testo pomešati, polovinu smese izliti u namazanu, pobrašnjenu tepsiju, i zapeći toliko da se uhvati korica. U međuvrmenu za fil otopiti 20 dag čokolade i umešati 8 kaš. pekmeza od kajsija. Fil preliti preko ispeče kore, a preko fila staviti i drugu polovinu testa. Kolač vratiti u rernu i peći na 180 C oko 20-25 minuta. Za glazuru margarin staviti u posudu i dovesti ga do vrenja. Skinuti sa vatre, ubaciti kockice čokolade i mešati dok se čokolada skroz ne rastopi. Dodati i par kapi ulja da bi glazura bila sjajna, pa je preliti preko ispečenog kolača.

P.S:Recept sam dobila od drugarice Silvije, i zaista je divan! Ima potpuno isti ukus kao kupovna medena srca! Umesto cimeta može da se stavi i začin za medenjake, a umesto pekmeza od kajsija i neki drugi kiselkasti pekmez, recimo od višanja ili šipurka. Tepsija u kojoj se kolač pekao je ona manja, od 20x30 cm.

2 comments: