Za testo:
- 300 g brašna
- 200 g maslaca
- 175 g šećera
- 1 jaje
- naribana korica 1 limuna
Za fil:
- 1 kg kiselkastih jabuka
- sok 1 limuna
- 50 g grožđica
- 50 g šećera
- 1 kašičica cimeta
I još treba:
- 2 jajeta
- 3 kašike mleka
- 1 kašika šećera
- 1 kašika praška za puding od vanile
Zamesiti prhko testo od brašna, maslaca, šećera, jaja i limunove korice. Testo pokriti i staviti ga na 2 sata na hladno. Jabuke oguliti i iseći ih na kriške. Jabuke pomešati sa limunovim sokom, grožđicama, šećerom i cimetom. Rernu zagrejati na 200 C. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati 2/3 testa, i njime obložiti dno i rubove okruglog kalupa. (Kalup prethodno treba podmazati i pobrašniti). Jabuke ravnomerno rasporediti po testu. Preostalo testo narezati na uske trake. Za preliv jaja pomešati sa mlekom, šećerom i praškom za puding pa time preliti jabuke. Od traka preko fila napraviti rešetku. Kolač peći oko 50-60 minuta. Ostaviti ga da se u kalupu ohladi.
Izvor: Velika kuharica, Velika knjiga kolača, Marjan tisak d.o.o., 2008.
odlično izgleda ova pita
ReplyDelete