- 100 g putera
- 3 jajeta
- 120 g šećera
- 2,5 dl mleka
- 1 bočica ekstrakta vanile
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 60 g grožđica
- rendana kora 0,5 limuna
Jaja, puter i šećer penasto umutiti mikserom. Dodati mleko, ekstrakt vanile i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dodati grožđice, rendanu koricu pola limuna, i sve to još jednom promešati. Kalup za kuglof namazati puterom i posuti prezlama. Pripremljeno testo sipati u kalup i peći na 200 C nekih 45 minuta. Ispečen kuglof ostaviti nekih 10 minuta u kalupu, pa ga tek onda prevrnuti na tacnu. Kad se kuglof dovoljno ohladio, obilno ga posuti prah šećerom.
P.S: Ovo je jedan stari mađarski recept iz kuvara "Vancza" , koji je četrnaesti put izdat davne 1936. godine. Ovaj kuvar za mene ima neku posebnu draž, a posebno mi se sviđa što se koriste namirnice koje svaka domaćica ima u svojoj kući. Ovaj divan kuglof poslužite uz kafu sa šlagom, ili uz šoljicu bele kafe, kapućina ili čaja:)
Oblik mu je savršen!
ReplyDeleteHvala, draga Majo:)
ReplyDelete