2011/07/22

Koh od griza sa prelivom od jagoda


Za koh:
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 12 kašika griza
  • narendana kora limuna
I još treba:
  • 1,5 dl mleka
  • 6 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
Za preliv od jagoda:
  • 2 šolje jagoda
  • 1/3 šolje šećera
  • malo cimeta
  • 1 kašičica gustina


Mikserom umutiti sneg od belanaca, dodati šećer, vanilin šećer, i mutiti dalje sve dok masa ne postane čvsta. Smanjiti brzinu miksera, dodati jedno po jedno žumance, rendanu koru limuna, i na kraju kašiku po kašiku griza. Umućenu masu izručiti u podmazanu i pobrašnjenu vatrostalnu posudu i peći u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumeni. U međuvremenu mleko skuvati sa šećerom i vanilin šećerom, pa vrelo preliti preko vrućeg, pečenog koha. Za preliv od jagoda jagode iseckati, staviti ih u šerpicu, dodati cimet i šećer, pa prokuvati. Gustin razmutiti u malo vode, preliti preko jagoda i kuvati još par minuta. Izmiksati u blenderu. Ohlađen koh preliti prelivom od jagoda i servirati.

1 comment: