2010/11/23

Zapečeni karfiol sa orasima u sosu od sira


  • 1 veći karfiol
  • vegeta
  • 0,5 l mleka
  • 50 g putera
  • 4 kašike brašna
  • 2 kocke topljenog sira
  • 150 g rendanog tvrdog sira po izboru (čedar, dimljeni sir, a može i trapist ili kačkavalj)
  • muskatni oraščić
  • 4 kašike prezle
  • 2 šake seckanih oraha
Karfiol iskidati na cvetove, obariti u slanoj vodi i ocediti od suvišne tečnosti. Dno vatrostalne posude posuti prezlama pa poređati obarene cvetove karfiola. Posuti vegetom i seckanim orasima. Mleko, puter i brašno staviti u jednu veću šerpu, promešati žicom, i ostaviti da provri. Zatim još kuvati par minuta da se zgusne kao kad se kuva puding. Sos skinuti sa vatre, dobro promešati žicom, umešati rendani muskatni oraščić, topljeni sir i čedar (ili bilo koji drugi tvrdi sir po izboru), još jednom promešati da se sir skroz istopi. Smesu preliti preko karfiola, od gore posuti prezlama pa staviti u rernu da se zapeče. Peći na 200 C nekih 30 minuta.
P.S: Umesto karfiola možete koristiti i brokoli, u tom slučaju umesto oraha koristite seckane bademe.

6 comments:

  1. Danas svi nesto spremali karfiol :)
    Nisam probala kombinaciju karfiol - orasi, sigurno je fino...

    ReplyDelete
  2. E ovo sutra ide na sto za ručak! Javljam rezultate ! :-)

    ReplyDelete
  3. Danas sam ovo spremala za ručak uz pohovane filete oslića i FENOMENALNO JE !!! Prosto sam oduševljenja ! Svaka čast! VELIKI POZDRAV I HVALA ! :-))

    ReplyDelete
  4. Jovana, baš mi je drago što ti se dopao recept:)I hvala na komentaru:)Veliki poljubac od mene

    ReplyDelete
  5. Ovako nesto slicno pravim, samo bez oraha, nikada mi nije palo na pamet da dodam i orahe. Divno izgleda :)

    ReplyDelete