- 600 gr brašna
- 250 gr margarina
- 1 kašičica soli
- 2 dl kisele pavlake
- 1 jaje
- 50 gr svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 dl mleka
- 1 jaje
- krupna morska so
- mlevena aleva paprika
- razno semenje po želji (susam, lan, kim ili ko šta već voli)
U mlako mleko dodati kašičicu šečera i izmrvljen kvasac, promešati i sačekati da se kvasac digne. U međuvremenu sjediniti brašno sa margarinom, dodati so, jaje pomešano sa kiselom pavlakom, a na kraju i nadošao kvasac. Zamesiti elastično testo, umotati ga u providnu foliju i staviti u frižider najmanje na 1 h, ali najbolje preko noći.
Sutradan testo razvući oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini, premazati umućenim jajetom, obilno posuti krupnom morskom solju (pošto samo testo nije previše slano) i sa malo aleve paprike.Posuti susamom, kimom ili po želji. Od testa seći štanglice, poređati ih u pleh i peći na 200 C oko 20 minuta. Štanglice su gotove kad lepo porumene i postanu hrskave.
Volim sve sa sjemenkama, tako da mi ovo izgleda odlično :)
ReplyDelete