- 7 jaja
- 7 kašika griza
- 150 g mlevenih oraha
- 6 kašika šećera
- rendana kora jednog limuna
- 1 prašak za pecivo
- 5 dl vode
- 11 kašike šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 limun isečen na kolutove
- 1 krem šlag od vanile
Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Posebno umutiti žumanca, šećer, griz, mlevene orahe, rendanu koru limuna i prašak za pecivo. Dodati sneg od belanaca i promešati varjačom. U podmazanu, pobrašnjenu tepsiju sipati pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumeni. Za preliv sjediniti vodu, šećer, vanilin šećer i kolutove limuna, i ostaviti da proključa. Pečeni kolač preliti ohlađenim prelivom, sačekati da upije pa ga iseći na kocke. Kolač poslužiti sa umućenim krem šlagom sa ukusom vanile.
P.S: Izvor: Dobra hrana, 11/2010, sa nekim manjim izmenama (smanjila sam količinu šećera za preliv - po originalnom receptu ide 15 kašika šećera, pa ako volite slađe, slobodno prilagodite količinu šećera svom ukusu. Dodala sam i krem šlag, i + 1 vanilin šećer za preliv, ostalo je sve isto). Kolač je fantastičan, ima ukus kao baklava, sigurno ću ga često praviti:)
Baš je lijepi :))
ReplyDeleteodličan kolačić, baš lijepo izgleda
ReplyDelete