- 500 g brašna
- 30 g svežeg kvasca
- 1 dl mleka
- 1 kašika šećera
- 100 g sremuša
- 2 žumanceta
- 1 dl kisele pavlake
- 250 g putera (ili margarina)
- 3 kašičice soli
I još treba:
- 1 žumance
- krupna morska so
- susam za posipanje
Pomešati mlako mleko sa kašikom šećera, izmrviti kvasac u mleko i sačekati da uskisne. Puter zagrejati u mikrotalasnoj pa ga pomešati sa brašnom. Dodati 2 žumanceta, kiselu pavlaku, so i nadošao kvasac. Mesiti testo dok se ne počne odvajati od posude i od ruke.Posudu prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti nekih dobrih 45 minuta da testo nadođe. Za to vreme sremuš oprati i sitno ga naseckati. Nadošlo testo razviti oklagijom, posuti ga polovinom naseckanog sremuša, pa testo urolovati kao štrudlu, a zatim krajeve preklopiti. Testo opet rasklagijati, posuti ga ostatkom sremuša, ponovo ga uviti u rolat, pa ponovo rasklagijati na debljinu prsta. Modlom vaditi pogačice, pa svaku premazati žumancetom i posuti krupnom morskom solju i susamom. Peći do zlatno-žute boje (oko 15-20 minuta) na 180 C.
deluje odlično, isprobaću:)
ReplyDeleteAleksandra, mislim da se nećeš pokajati:) Kad probaš, javi kako su vam se dopale pogačice.
ReplyDeletePozdrav,
Eva