2011/12/10

Musaka od patlidžana



  • 2 veća plava patlidžana

  • 2 glavice crnog luka

  • 500 g mlevenog mesa

  • 50 g putera

  • 2 pune kašike brašna

  • 5 dl mleka

  • 50 gr parmezana

  • 250 g kaškavalja

  • 2 jajeta

  • 1,5 dl soka od paradajza

  • vegeta

  • so

  • biber

  • ulje

  • origano

  • bosiljak

  • majčina dušica


Plavi patlidžan iseći na kolutove i kratko propržiti u teflon tiganju. Crni luk sitno nascekati i propržiti na malo ulja. Dodati mleveno mesoi kratko propržiti. Sipati sok od paradajza, dodati malo vegete, origano, bosiljak i majčinu dušicu i dinstati dok meso ne omekša a suvišna tečnost ne uvri. Posebno u manjoj šerpi notopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko i mešati dok se ne zgusne. U sos dodati umućena jaja, parmezan, so i malo vegete. Vatrostalnu posudu nauljiti, pa dno prekriti kolutovima patlidžana. Naneti polovinu fila od mesa, zatim preliti trećinom bešamela i posuti sa malo rendanog kačkavalja. Isti postupak filovanja ponoviti još jednom i završiti kolutovima patlidžana. Preliti preostalim bešamelom i posuti kačkavaljem. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumeni.


Izvor: Dobra hrana, 11/2011, sa manjim izmenama.

No comments:

Post a Comment