- 1 l punomasnog mleka
- 3 kašike jogurta (sa živim mikroorganizmima jogurtnih bakterija)
Mleko sipati u šerpu i zagrevati dok ne proključa. Zatim mleko preručiti u vatrostalnu posudu (staklenu ili zemljanu, nikako u metalnu) i ostaviti da se ohladi taman toliko da bude mlako. Temperaturu možete najbolje proceniti tako što ćete ruku staviti na spoljašnu stranu posude, i ako komotno možete da je držite tako nekih 15ak sekundi, onda treba umešati u mleko 3 kašike jogurta. Dobro promešati, posudu prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti tako preko noći (ne stavljati u frižider). Sutradan staviti gazu u cediljku i u nju preručiti masu i ostaviti da se cedi (najbolje je cediljku staviti na vanglicu). Cediljku zajedno sa vanglicom staviti u frižider i ostaviti tako nekoliko sati da se cedi. Što se duže cedi, tim će jogurt biti gušći (a grčki jogurt i jeste dosta gust, znatno gušći od našeg jogurta).Grčki jogurt se služi sa voćem, medom i orasima, bademima, ili pistaćima, a može da se koristi i za caciki ili druge salate.
No comments:
Post a Comment