- 500 g lisnatog testa
- 2 jajeta
- 2 dl pavlake
- 3 kašike prezle
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike ajvara
- 200 g praške šunke
- 100 g kačkavalja
- 4 kašike ulja
- 50 g maslina bez koštica
- origano
- so
2010/12/30
Lisnati mafini
2010/12/28
Kuglof od piletine
- 800 g pilećeg belog mesa
- so
- biber
- vegeta
- 150 g slanine
- 150 g kobasice
- 200 g kačkavalja/trapista
- 9 jaja (6+3)
- peršun
malo ulja
Meso prekriti sa 75 g slanine.
a preko jaja staviti 100 g narendanog trapista ili kačkavalja, dodati peršun,origano ili bilo koji drugi začin koji volite(bitno je samo da je zelene boje, jer će tako još lepše izgledati).
2010/12/22
Božićni liker od suvih šljiva
- 400 g suvih šljiva
- 150 g meda
- 4-5 štapića cimeta
- 1 mahuna vanile, presečena po dužini na pola
- 5 dl votke
- 5 dl vode
- 200 g meda
2010/12/21
Liker od kapućina
2010/12/13
Griz kolač
- 7 jaja
- 7 kašika griza
- 150 g mlevenih oraha
- 6 kašika šećera
- rendana kora jednog limuna
- 1 prašak za pecivo
- 5 dl vode
- 11 kašike šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 limun isečen na kolutove
- 1 krem šlag od vanile
2010/12/01
Mafini sa urmama
- 150 g integralnog brašna
- 100 g glatkog brašna
- 100 g smeđeg šećera
- 150 g putera
- 200 g urmi
- 2 dl mleka
- 1 jaje
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašičice začina za medenjake
- 200 g šećera
- 50 g putera
- 2 dl slatke pavlake
2010/11/30
Francuska torta sa jabukama
- 75 g putera
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jajeta
- 100 g brašna
- 50 g gustna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 750 g kiselkastih jabuka
- 1,5 dl kisele pavlake
- 50 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 jajeta
- 1 kašika šećera u prahu
2010/11/23
Zapečeni karfiol sa orasima u sosu od sira
- 1 veći karfiol
- vegeta
- 0,5 l mleka
- 50 g putera
- 4 kašike brašna
- 2 kocke topljenog sira
- 150 g rendanog tvrdog sira po izboru (čedar, dimljeni sir, a može i trapist ili kačkavalj)
- muskatni oraščić
- 4 kašike prezle
- 2 šake seckanih oraha
2010/11/16
Čokoladni sufle
- 200 g čokolade
- 150 g putera
- 6 jaja
- 175 g šećera u prahu
- 125 g brašna
Izvor: BBC Good Food
2010/10/26
Čokoladni kuglof sa lešnicima
- 150 g čokolade
- 200 g putera
- 1 šolja šećera
- 6 jaja
- 1 šolja brašna
- 1 šolja mlevenih lešnika
- 1 kesica praška za pecivo
2010/10/20
Krmenadle u sosu od senfa
- 8 svinjskih krmenadli
- 2 kašike senfa
- 2 kašike proprženog susama
- 6 dl juneće supe
- 2 kašike gustina
- 0,5 kašičice belog luka u prahu
- 1 dl belog vina
- 3 kašike pavlake
- 600 g krompira
- ulje za prženje
- vegeta
- biber
2010/10/18
Žu žu pogačice
- 800 g brašna
- 0,5 l mleka
- 1 kašika šećera
- 1 kvasac
- 2 kašike soli
- 2 žumanceta
- 250 g margarina
- 1 jaje
- susam
Levu trećinu testa presaviti prema sredini.
Pa sad i gornji deo testa,
a na kraju i donji deo.
Testo ponovo rasklagijati u veliki pravougaonik, pa još jednom previti testo na isti način. Testo rastanjiti pa ga iseći na kockice. Kockice poređati u pleh obložen pek papirom. Premazati ih jajetom, posuti susamom, pa peći 5 minuta na 250 C, pa još nekih 10 minuta na 200 C.
2010/10/13
Vanila kuglof
- 100 g putera
- 3 jajeta
- 120 g šećera
- 2,5 dl mleka
- 1 bočica ekstrakta vanile
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 60 g grožđica
- rendana kora 0,5 limuna
Piletina u umaku od narandže i šafrana
- 6 pilećih bataka
- 300 g šapinjona
- 1 glavica crnog luka
- 3 šargarepe
- 6 dl pileće supe od kocke
- 1 veza mladog luka
- 1 veća narandža
- 1 pakovanje šafrana (0,5 g)
- 1 kašičica mlevene paprike
- 150 g pirinča
- ulje
- mešavina začina
- biber
Batake natrljati vegetom i mlevenom paprikom, te propržiti na vrelom ulju. Dodati šargarepu naseckanu na kolutove, i crni luk isečen na kockice. Zaliti sa 3 dl supe i dinstati na umerenoj temperaturi dok meso i povrće ne omekšaju. Dinstano meso izvaditi, a u dinstanu šargarepu i luk dodati šampinjone, mladi luk isečen na kolutove, pirinač, šafran, sok i rendanu koru narandže. Začiniti po ukusu i nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje supe, dok pirinač ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
Izvor: Dobra hrana, 07/2009
2010/10/06
Cheese cake sa breskvama
- 75 g mladog sira
- 25 g šećera
- 3 kašike mleka
- 3 kašike ulja
- 200 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 425 g mladog sira
- 3 jajeta
- 1 dl slatke pavlake
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 kašika gustina
- 2 kašike griza
- 500 g bresaka
- 2 kašike šećera u prahu za posipanje
2010/09/30
Cimet kafa - Dođite mi na kaficu:)
- 4 kašičice nes kafe
- 4 kašičice šećera
- 1 kašika kakaoa
- 1 kašičica cimeta
- 4 dl vrelog mleka
- 2 dl vrele vode
- 2 dl slatke pavalke
- 40 g crne čokolade
Zapečeno belo meso
- 800 g pilećeg belog mesa
- 1 instant čorba od pečuraka
- 2 dl pavlake
- 2 dl neutralne pavlake
- 1 dl mleka
- 2 kašike ulja
- 1 brokoli
- vegeta
- so
- biber
2010/09/27
Hleb sa zobenim pahuljicama
Hleb od banana i zobenih pahuljica
- 2 jajeta
- 100 g smeđeg šećera
- 1 kašičica cimeta
- 100 g putera
- 175 g integralnog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 50 g zobenih pahuljica
- 350 g banana (oljušteno meriti)
- 100 g krupno naseckanih oraha
2010/09/25
Dip od spanaća
- 150 g pirea od spanaća
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 2 dl kisele pavlake
- 150 g krem sira (može sa belim lukom)
- so
- biber
Oceđen spanać prodinstati na maslinovom ulju, dodati izgnječen beli luk, dinstati još par minuta, pa skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi. Kiselu pavlaku dobro promešati sa krem sirom, dodati ohlađen spanać, posoliti i pobiberiti po ukusu i staviti u frižider. Služiti uz friško ispečen hleb:)
2010/09/22
Pita od jabuka sa rešetkom
- 300 g brašna
- 200 g maslaca
- 175 g šećera
- 1 jaje
- naribana korica 1 limuna
- 1 kg kiselkastih jabuka
- sok 1 limuna
- 50 g grožđica
- 50 g šećera
- 1 kašičica cimeta
- 2 jajeta
- 3 kašike mleka
- 1 kašika šećera
- 1 kašika praška za puding od vanile
Jogurt musaka
- 6 krompira
- 2 praziluka
- 500 g mlevenog mesa
- 300 g spanaća
- so
- biber
- vegeta
- ulje
- 3 jajeta
- 3 dl jogurta
2010/09/20
Carske projice
- 1 šolja jogurta
- 1 šolja ulja
- 4 jajeta
- 150 g mladog sira
- 1 šolja belog brašna
- 1 šolja kukuruznog brašna
- kesica praška za pecivo
- 150 g šunke
- 100 g kisele paprike
Giros hleb
- 275 ml vode
- 75 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 2 velike kašike grčkog začina za giros
- 450 g integralnog pšeničnog brašna
- 1 kesica suvog kvasca (7 g)
- 1 kašičica šećera
Jafa torta
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 3 kašike ulja
- 6 kašika mlevenih oraha
- 1 prašak za pecivo
- 1,5 l mleka
- 250 g šećera
- 1 kašika gustina
- 4 pudinga od vanile
- 250 g margarina
- 150 g mlevenog keksa
- 150 g čokolade za kuvanje
- 4 dl soka od pomorandže
- 300 g piškota
- 1 velika kutija Jafa keksa
- 3 kesice šlaga
2010/09/16
Kolač sa makom
- 3 jajeta
- 250 g šećera
- 2,5 dl mleka
- 200 g mlevenog maka
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- cimet
- 2-3 šake grožđica
- prah šećer za posipanje
Mikserom umutiti jaja, šećer i polovinu mleka. Dodati mleveni mak, brašno, prašak za pecivo, preostalo mleko, cimet i grožđice, pa sve to još jednom dobro izmiksati. Smesu izliti u podmazanu, pobrašnjenu tepsiju i peći na 180 C nekih 30-ak minuta. Gotov kolač posuti šećerom u prahu i poslužiti sa pekmezom od kajsija.
Prix d'Arts Award
„Prix d'Arts je nagrada za blogere koji prenose kulturne, etičke, literarne, osobne itd. vrijednosti izvan nacinalnih i govornih granica. Koji, sažeto rečeno, pokazuju da se njihova živa kreativnost i razmišljanje može lako otkriti u njihovim riječima i između redaka, bez obzira na jezik kojim pišu. Nagrada je zamišljena kao sredstvo promicanja prijateljstva među blogerima, način da se iskaže naklonost i priznanje za njihov rad koji webu daje dodatnu vrijednost.“ (citat sa bloga Κάθαρσις).
Nagradu prosleđujem sledećim blogerima:
Gaga - Grne
Vera - Astal - kuhinja moje ravnice
Ági - Ági főz
Puno poljubaca:))))