- 4 jaja
- 12 kaš. šećera
- 1 čaša ulja
- 1 čaša mleka
- 5 čaša brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- par kapi arome Butter-Vanilia (Dr Oetker)
2009/06/28
Bakin kolač
Musaka od tikvica
- 1 kg tikvica
- 1 glavica crnog luka
- 500 g mlevenog mesa
- 1 šargarepa
- Vegeta
- biber
- prezle
- 3 jaja
- 1 kisela pavlaka
2009/06/23
Jogurt salata
- 4 dl jogurta
- 400 g svežih šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 3 šargarepe
- peršun
- 1 limun
- so
- biber
- malo ulja
Glavicu crnog luka sitno iseckati i propržiti na ulju. Kada luk omekša, dodati isečene šampinjone, sok od limuna, pobiberiti, posoliti po ukusu i promešati. U veći sud krupno izrendati šargarepe i dodati sadržinu iz tiganja, isečen peršun i jogurt, i sve to promešati.
P.S: Recept je iz časopisa Hrana i Vino (Jun 2009/broj 32)
Punjene pljeskavice
- 700 gr junećeg mlevenog mesa
- 2 jajeta
- 4 kašike prezli
- so
- biber
- peršunov list
- listovi kačkavalja
Ratatuj sa umakom od kiselog mleka
- 4 paradajza
- 1 glavica luka
- 2 paprike
- 1 plavi patlidžan
- 2 manje tikvice
- malo majčine dušice
- 2 grančice ruzmarina
- list lovora
- 2 čena belog luka
- so
- biber
- malo maslinovog ulja
- 150 ml kisele pavlake
- 3 kašike kiselog mleka
- 3 kašike seckanog peršuna
- 2 čena belog luka
2009/06/19
Salata od graška
- 250 g mlade šargarepe
- 300 g zrna graška
- 100 g trapista
- 2 dl pavlake
- 1 kašika ulja
- peršunovo lišće
- biber
- so
- sirće/limunov sok
Salata od kupusa i šargarepe
2009/06/18
Šlag torta sa malinama
- 500 g šlaga
- 5 dl mineralne vode
- 4 kašike šećera
- 2 vanilin šećera
- 300 g mlevenog keksa
- 500 g malina
- 100 g seckanih lešnika
- 3 kesice instant kapućina od vanile
P.S: Izvor: Dobra hrana, Broj 11, Septembar 2008. U originalnom receptu idu višnje, ali je torta ekstra fina i sa malinama. A može se upotrebiti i neka druga vrsta mekog voća. Pravo osveženje za vruće letnje dane:)
2009/06/17
Pileća salata sa susamom
- 2 parčeta pilećih grudi
- 200 g konzerviranog kukuruza
- 100 g susama
- 350 ml kisele pavlake
- 150 g majoneza
- 1 kašika senfa
- so
- biber
Šampinjoni punjeni spanaćem
- 12 velikih šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 250 g spanaća
- malo maslaca
- 2 paradajza
- 100 g krem sira
- 3 kašike prezli
- so
- biber
- rendani kačkavalj
2009/06/15
Povrće sa feta sirom
- 150 g tikvica
- 200 g paradajza
- 1 čen belog luka
- 250 g šampinjona
- 2 kašike maslinovog ulja
- 100 g feta sira
- 0,5 kašičice timijana
- so
- biber
U tiganju zagrejati maslinovo ulje, dodati na četvrtine isečene šampinjone, tikvice isečene na kolutove i paradajz isečen na kockice. Umešati izgnječen beli luk i sve zajedno dinstati još 10 minuta. Skloniti sa šporeta, po ukusu posoliti, pobiberiti i posuti timijanom. Posuti izdrobljenim feta sirom i poslužiti.
2009/06/12
Pogačice sa sirom
- 250 g margarina
- 250 g švapskog sira
- 250 g brašna
- 1 jaje
- susam
- lan
- so
Kolač sa plazmom i jabukama
- 1 margarin
- 300 g Plazma keksa
- 1 kg jabuka
- šećer
- cimet
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 2 kesice šlaga
- preliv od karamele
2009/06/11
Pileće grudi u sosu od šampinjona
- 500 gr pilećih grudi
- 200 ml kisele pavlake
- 1 kašika senfa
- 50 g putera
- 200 g šampinjona
- 1 kašika vegete
- ulje
- so
- biber
- mešavina povrća
2009/06/09
Pita od jabuka
- 300 g lisnatog testa
- 4 kašike mlevenih lešnika
- 800 g jabuka
- 50 g maslaca
- 90 g šećera
- 50 g suvog grožđa
- kašika višnjevače
- 2 jajeta
- kesica vanilin šećera
- 200 ml slatke pavlake
- 0,5 kašičice cimeta
2009/06/07
Piletina sa paradajzom
- 500 g pilećeg belog mesa
- 4 paradajza srednje veličine
- 1 glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- malo maslinovog ulja
- so
- biber
- peršun
- 250 g pirinča
2009/06/05
Preliv od karamele
- 200 g šećera
- 100 g putera
- 1,5 dl neutralne pavlake
2009/06/04
Slani štapići sa kačkavaljem
- 500 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2,5 dl mlakog mleka
- 1 jaje
- 2 kašičice soli
- 150 putera / margarina
- 150 gr rendanog kačkavalja
- 1 jaje za premazivanje štanglica
- krupna morska so
- lan, susam
2009/06/02
Gondole od plavog patlidžana
- 4 manja plava patlidžana
- 2 paradajza
- 300 g mešanog mlevenog mesa
- peršun
- 3 kašike prezle
- 100 g lenti dimljene slanine
- 100 g kačkavalja
- 200 ml kisele pavlake
- ulje
- so
- mleveni crni biber
Krem kolač od jagoda
- 3 jaja
- 3 kašike šećera
- 3 kašike brašna
- 1 čaša vode
- 400 g jagoda
- 1 puding vanila
- 1 puding jagoda
- 3 kisele pavlake
- 100 g šećera u prahu
- 3 šlag pene
Belanca umutiti u čvrst sneg, pa naizmenično dodavati žumanca i šećer i dalje muteći. Kašikom umešati brašno, pa smesu preručiti u podmazan pleh i ispeći biskvitno testo. Za Fil 1: Staviti čašu vode sa 200 gr šećera da provri, dodati jagode, i tako kuvati još oko 20 minuta. Puding od jagode i vanile pomešati sa malo vode i dodati u smesu sa jagodama. Kuvati još oko 2-3 minuta da se skroz zgusne, pa fil preliti preko biskvitnog testa. Za Fil 2: Ručno izmešati kiselu pavlaku i šećer u prahu, pa dodati u umućenu šlag penu. Na prvi fil naneti i drugi, i kolač staviti u frižider da se stegne.
P.S:Recept je sa Gaginog predivnog bloga . Kao i sve što ona pravi, i ovaj kolač je ekstra ukusan, kremast a opet lagan. Gagice, hvala na divnom receptu!