- 15 pečenih paprika
- 500 g sremskog sira
- 3 čena belog luka
- 1-2 kašičice tucane ljute paprike
- 1-2 kašike ulja
- so
- sitno seckan peršunov list
2009/04/29
Urnebes salata
2009/04/28
Gagine galete
- 5 jaja
- 300 g šećera
- 1 vanilin šećer
- par kapi arome vanile
- 0,5 l mleka
- 2 dl ulja
- 700 g brašna
- 1 prašak za pecivo
P.S: Galete su predivne, mekane, veliko hvala još jednom Gagi (i njenoj komšinici:)) na receptu.
Salata sa viršlama
- 200 g viršli
- 2 tvrdo kuvana jajeta
- 500 g kuvanog krompira
- 1 glavica crnog luka
- 1 glavica zelene salate
- peršunov list
- so
- biber
- sirće
P.S: Recept je iz časopisa Kuhinjica (Broj 8, novembar/decembar 2007)
2009/04/26
Mašnice sa tunjevinom
- 500 g testenine u obliku mašnica
- 2 šolje oceđene tunjevine iz konzerve
- 3 sitno iseckana češnja belog luka
- 3 šolje pulpe od paradajza
- 1/3 šolje maslinovog ulja
- 2 supene kašike kapara
- masline
Minjoni sa lešnicima
- 300 g čokolade
- 0,5 margarina (125 g)
- 100 g mlevenih lešnika
- 100 g mlevenog keksa
- 100 g šećera u prahu
- 100 g margarina
- malo ruma
2009/04/25
Carska pita
- 1 čaša jogurta
- 1 čaša ulja
- 2 čaše brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4 jaja
- 1 kašičica soli
- 150 g šunke
- 4 seckane paprike iz turšije
- 150 g belog sira
- origano/peršun
- susam
2009/04/21
Slane korpice
- 500 g brašna
- 1 kašika gustina
- 1/8 l mleka
- 250 g putera
- 1 kašičica soli
- 3-4 žumanceta
- 250 g švapskog sira
- 2 sup. kašike kisele pavlake
- 3 sup. kašike ajvara
- so
- 2 konzerve tunjevine
- 1 sup. kašika senfa
- 3 kaf. kašike kisele pavlake
- 1 kiseli krastavac isečen na kockice
- par kapi limunovog soka
Od sastojaka za korpice zamesiti glatko testo, zaviti u foliju i ostviti u frižider 1 h. Razviti koru debljine 2-3 mm i okruglom modlicom vaditi krugove. Testo stavljati u podmazane modlice za korpice i peći na 200C oko 12 minuta. Pomešati sastojke za fil i puniti korpice. Dekorisati ih po želji (ja sam koristila peršunov list, masline isečene na kolutiće, bosiljak itd.)
P.S:Original recept za korpice je preuzet sa Serbian Cafe
2009/04/20
Sos od mirođije
Salata od pirinča
- 2 šolje kuvanog pirinča
- 1 praziluk
- 2 paradajza
- 300 g tunjevine
- šaka zelenih maslina
- 100 g kiselih krastavaca
- so
- jabukovo sirće
2009/04/16
Rolat sa ajvarom
- 5 jaja
- 5 supenih kašika brašna
- 4 supene kašike ajvara
- 1 prašak za pecivo
- so
- 150 g krem sira
- 150 g Feta sira
- seckani peršun ili bosiljak
- 200 g seckanog parizera
- kornišoni naseckani na kockice
2009/04/09
Kolač sa višnjama
- 4 jajeta
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 dl ulja
- 3 dl jogurta
- rendana kora od jednog limuna
- 350 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 500 g višanja
2009/04/08
Jevrejska pita
- 1 lisnato testo
- 1 pileće belo meso
- 500 g dinstanih šampinjona (ili iz konzerve)
- so
- biber
- začini po ukusu (origano, bosiljak, itd.)
- 200 g rendanog kačkavalja
- 2 jaja
- 1 pavlaka
Ćufte u sosu od paradajza
- 500 g mlevenog mesa
- 2 jaja
- 3/4 šolje prezle
- so
- biber
- beli luk po ukusu
- 1 supena kašika sitno seckanog peršuna
- 3 supene kašike ulja
- 3-4 supene kašike brašna
- 5 dl kuvanog paradajza
- 2-3 dl vode
- 1 kašičica aleva paprike
- vegeta
- bosiljak
2009/04/05
Slane bombice sa maslinama
- 350 g brašna
- 200 g margarina
- 250 g švapskog sira
- 1 jaje
- so
- 300 g zelenih maslina
- 150 g susama
Pljeskavice od mesa i sira
- 500 g mlevene teletine
- 1 kašika Vegete pikant
- 1 jaje
- 3 češnja belog luka
- 1 kašika naseckanog peršuna
- 100 g Feta sira
- 100 g svežeg kravljeg sira
- prezle
- ulje za pečenje
- 6 većih krompira
- 3 supene kašike maslinovog ulja
- 1 kašika Vegete mediteran
- 2 k.kašike ruzmarina
Mleveno meso staviti u dublju činiju, dodati vegetu, protisnuti beli luk, peršun, Fetu, beli sir i jaje. Smesu dobro izmešati i ostaviti da stoji oko pola sata. Od pripremljene smese oblikovati odreske, uvaljati ih u prezle i peći na zagrejanom ulju sa svake strane oko 7-8 minuta. Krompire oljučtiti, iseći, i preliti mešavinom maslinovog ulja, ruzmarina, i Vegete mediteran. Tepsiju obložiti papirom za pečenje, krompire izručiti u tepsiju i peći na 200 C.