Za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 3 kašike ulja
- 6 kašika mlevenih oraha
- 1 prašak za pecivo
Za fil:
- 1,5 l mleka
- 250 g šećera
- 1 kašika gustina
- 4 pudinga od vanile
- 250 g margarina
- 150 g mlevenog keksa
- 150 g čokolade za kuvanje
I još treba:
- 4 dl soka od pomorandže
- 300 g piškota
- 1 velika kutija Jafa keksa
- 3 kesice šlaga
Za koru:
Umutiti jaja, šećer, ulje, brašno, prašak za pecivo i mlevene orahe. Četvrtastu tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati u nju pripremljenu smesu za koru i peći u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumeni (nekih 15-20 minuta).
Za fil:
U šerpu sipati 1,3 l mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile i gustinom, dodati u proključalo mleko i uz neprestano mešanje kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne. U ohlađen fil dodati umućen margarin i dobro izmiksati. Fil podeliti na tri dela, u prvi deo dodati mleveni keks, u drugi otopljenu čokoladu, a treći deo ostaviti žut.
Finalni postupak:
Pečenu koru poprskati sokom od pomorandže i premazati filom od mlevenog keksa, zatim prekriti kolutovima Jafa keksa namočenih u sok od pomorandže. Zatim dolazi čokoladni fil, a na čokoladni fil ide red piškota natopljenih sokom od pomorandže. Sve to na kraju premazati žutim filom. Tortu ukrasiti ulupanim šlagom.
P.S: Izvor: Dobra hrana, 06/2010, sa manjim izmenama. Torta je divna, najbolja je ako prenoći u frižideru:)))
No comments:
Post a Comment