2009/11/30

Liker od kokosa



  • 6 dl mleka
  • 300 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g kokosa
  • 4 dl svetlog ruma
U šerpu sipati mleko, dodati šećer, vanilin šećer i kokos, pa kuvati dok ne proključa. Procediti i ostaviti da se skroz ohladi. U ohlađen napitak dodati rum i promešati. Sipati u flašu i ostaviti u frižider.
P.S: Ovaj liker od kokosa je jako fin, u frižideru može da odstoji i duže od mesec dana. Ja ga obično služim sa seckanim voćem, a ukrasim sa kolutovima ananasa ili pomorandže.

Šapice



  • 375 g brašna
  • 120 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 125 g samlevenih oraha
  • 1 jaje
  • 250 g margarina
  • 0,5 praška za pecivo
  • prah šećer
Umesiti margarin sa brašnom i praškom za pecivo. Dodati orahe, šećer, vanili šećer i jaje. Sve dorbor umesiti i puniti modlice. Ispeći šapice, izvaditi iz kalupa i još vruće uvaljati u prah šećer.
Modlice u kojima su se pekle šapice:)

2009/11/27

Galuške




  • 200 g brašna
  • 2 jajeta
  • 1,2 dl vode
  • soli po ukusu
U odgovarajuću posudu sipati brašno, dadati jaja, vodu i soli po ulusu, te smesu pomešati varjačom od spoljašnje strane posude prema sredini, sve dok se ne dobije lepljivo, homogeno testo. U veću šerpu sipati vodu, dodati par kapi ulja i malo soli. Kada voda već vri, kidati galuške pomoću rende, sačekati da isplivaju na površinu i vaditi ih rešetkastom kašikom. Staviti ih pod mlaz hladne vode, ocediti i servirati.

P.S: Galuške su idealan prilog uz perkelt ili pileći paprikaš, obavezno servirane sa kiselom pavlakom, a gotove su za 10 minuta:)Ništa lakše i brže:)

2009/11/23

Ruže od lisnatog testa



  • 500 g lisnatog testa
  • 2 jajeta
  • rendani trapist ili parmezan
  • 200 g barene slanine u listovima
  • 2 kašike susama
Lisnato testo podeliti na dva dela i svaki deo razvući u pravougaonik debljine 2 mm. Pripremljeno testo premazati umućenim jajetom i posuti rendanim trapistom. Pomoću okruglog reckavog noža iseći trake širine 3 cm. Na svaku traku staviti po dva lista slanine i urolovati. Kalpe za mafine obložiti papirnim korpicama i u svaku staviti ružicu od lisnatog testa. Oblikovane ružice premazati preostalim umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumene.
P.S: Izvor:Dobra hrana, Septembar 2009.

Mramorni kolač


  • 4 jajeta
  • 150 šećera
  • 1 limun
  • 2 dl ulja
  • 280 g brašna
  • 1 veća jabuka
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 g suvih smokava
  • 10 seckanih urmi
  • 50 g suvog grožđa
  • 1 kašika kakaoa
Jabuku oljuštiti i izrendati na krupno rende, smokve i urme sitno iseckati. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg, dodati šećer i mutiti sve dok se ne otopi. Dodati žumanca, sok i rendanu koru limuna, brašno, prašak za pecivo, i umtiti mikserom. Na kraju dodati rendane jabuke, urme, smokve, suvo grožđe i polako promešati varjačom. Pripremljenu smesu podeliti na dva dela pa u jedan deo dodati kakao i polako promešati. Uzak, dublji kalup obložiti papirom za pečenje. Sipati žuti a preko njega braon fil. Peći u zagrejanoj rerni na 180 C dok ne porumeni.
P.S: Izvor: Dobra hrana, Jun 2009, sa manjim izmenama.

Lincer srca


Za prhko testo:

  • 300 g brašna
  • 200 g putera ili margarina
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žumance
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
I još treba:
  • pekmez
  • šećer u prahu za posipanje
Od navedenih sastojaka umestiti prhko testo, te ga umotati u streč foliju i staviti u frižider na 30 minuta. Na pobrašnjenoj radnoj površini testo razvući na 0,5 cm i vaditi srca. Tepsiju obložiti pek papirom, poređati srca i peći oko 10-12 minuta na 180 C, ne treba više, jer srca moraju ostati bele boje. Spajati ih džemom od kajsija ili šipka i posuti prah šećerom.

P.S: Ovi divni sitni kolači su najbolji posle 2-3 dana, jer onda omekšaju i budu baš kako treba. Zato su i idealna za veće proslave, jer se mogu unapred napraviti a u dobro zatvorenoj limenoj kutiji ostaju sveži čak i do dve nedelje. (Recept je inače Dr. Oetker-ov, sa kesice vanilin šećera:))))

2009/11/18

Crnogorski ajvarko


Za koru:
  • 5 jaja
  • 9 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 dl pavlake
  • so
Za fil:
  • 2 dl pavlake
  • 200 g ajvara
  • 150 g kačkavalja
  • 1/2 glavice crnog luka
  • so
Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Posebno umutiti žumanca, pavlaku, ajvar, brašno, malo soli i prašak za pecivo. Dodati sneg od belnaca i polako promešati varjačom. Pleh obložiti papirom za pečenje, sipati u njega pripremljenu masu i ravnomerno rasporediti. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumeni. Pečenu koru uviti u vlažnu krpu i ostaviti je da omekša. Za fil kačkavalj izrendati na krupno rende, crni luk sitno iseckati. U odgovarajučoj posudi sjediniti ajvar, pavlaku, kačkavalj i luk, posoliti po ukusu i polako promešati. Omekšalu koru premazati sa 3/4 pripremljenog fila i urolovati. Odozgo naneti ostatak fila i ravnomerno ga rasporediti. Rolat ostaviti u frižider da se stegne najmanje 90 minuta a potom ga iseći na parčad i služiti.

Izvor: Dobra hrana, Jul 2009

2009/11/15

Kolač sa makom i višnjama

  • 2,5 šolje šećera
  • 2 šolje mlevenog maka
  • 2 šolje brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja jogurta
  • 4 jajeta
  • rendana kora jednog limuna
  • višnje


U većoj posudi pomešati sve navedene sastojke osim višanja, te smesu izliti u podmazan, brašnom posut pleh srednje veličine, i peći odprilike jedno desetak minuta. Kolač izvaditi iz rerne i posuti višnjama i ispeći do kraja.

P.S: Ekstra brz kolač, sve se smuti za 5 minuta a posle se samo peče. Količinu višanja prilagodite svom ukusu, mi volimo kad ih ima baš puno. Mera je obična šolja za jogurt od 2dl.

2009/11/13

Piletina u sosu od jogurta


  • 800 g pilećeg belog mesa
  • 1 praziluk
  • 150 g dimljenog suvog vrata
  • 2 pomorandže
  • 2 dl jogurta
  • 0,5 veze peršuna
  • 0,5 glavice kineskog kupusa
  • 1 kašika gustina
  • 4 kašike ulja
  • mešavina začina
  • biber
Piletinu, praziluk, kupus i dimljeni suvi vrat iseći na rezance, a peršun sitno iseckati. Jednu neoljuštenu pomorandžu iseći na kolutove i ostaviti za dekoraciju, a drugu očistiti i iseckati na kockice. Na malo ulja propržiti praziluk, piletinu i dimljeni suvi vrat, a zatim sipati jogurt, dodati kineski kupus i pomorandžu, te dinstati dok svi sastojci ne omekšaju. Gustin razmutiti sa malo hladne vode i umešati u jelo pred kraj dinstana kako bi se dobila željena gustina. Na kraju dodati peršun i začine po ukusu.
Izvor: Dobra hrana, Septembar 2008

2009/11/12

Mus od bundeve


  • 600 gr ispečene, izmiksane bundeve
  • 100 g proprženih lešnika ili oraha
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 2+2 dl slatke pavlake
  • 5-6 kašika dulce de leche kreme
  • perlice
Izmiksanu bundevu sjediniti sa mlevenim lešnicima (ili orasima), dodati vanilin šećer, šećer u prahu i cimet, a na kraju dodati i 2 dl ulupane slatke pavlake. Pripremljen mus rasporediti u 4 odgovarajuće čaše. 2 dl slatke pavlake umutiti u čvrst šlag, pa uz neprestalno miksanje, kašiku po kašiku dodavati dulce de leche kremu. Tako napravljen karamel šlag naneti na mus od bundeve pomoću poslastičarskog džaka. Dekorisati perlicama.
P.S: Inspiraciju za ovaj recept sam pronašla u oktobarskom broju časopisa Dobra hrana, ali sam originalan recept dosta izmenila i prilagodila svom ukusu, a rezultat je bio mmmmmm:)

2009/11/09

Komišbrot od belanaca


  • 1 šolja belanaca
  • 1 šoja šećera u prahu
  • 1 šolja brašna
  • 0,5 šoljice ulja
  • seckani orasi
  • ratluk
  • suvo grožđe
  • 2 kašike brašna
Belanca umutiti u čvrst sneg, dodati šećer u prahu i dalje muteći mikserom. U smesu umešati brašno i ulje. Orahe, sitno naseckan ratluk i suvo grožđe pomešati sa 2 kašike brašna, te ih umešati u testo. Smesu izliti u podmazan, brašnom posut pleh za komišbrot, i peći na 200 C.
P.S: Mamin recept, odličan i bezbroj puta isproban. Količinu oraha, suvog grožđa i ratluka prilagodite svom ukusu, ja volim kad ih ima podosta, jer je onda kolač ukusniji i šareniji:)

2009/11/08

Kolač sa jabukama


Testo:

  • 4 jaja
  • 3 dl šećera
  • 2 dl ulja
  • 2 dl mleka
  • 6 dl brašna
  • 1 prašak za pecivo
Fil:
  • 1 kg jabuka
  • 2 vanilin šećera
  • 5 kašika griza
  • 2 kašičice cimeta
Sastojke za testo pomešati, pa pola smese izliti u podmazanu, brašnom posutu tepsiju i peći na 200 C dok se ne uhvati korica. U međuvremenu napraviti fil: jabuke oguliti i izrendati na krupno rende, pa ih prodinstati sa vanilin šećerom. Umešati i cimet. Tepsiju izvaditi iz rerne, testo posuti grizom, staviti fil od jabuka, a preko fila izliti drugu polovinu biskvitnog testa. Vratiti u rernu i ispeći do kraja.

Piletina u testu


  • 4 bataka sa karabatakom
  • 300 g šampinjona
  • 1/2 kašičice mlevene paprike
  • vegeta
  • 1 jaje
  • 1,5 dl mleka
  • 1,5 dl vode
  • 100 g brašna
  • 1 glavice crnog luka
  • malo ulja
Batake odvojiti od karabataka pa sve natrljati mlevenom paprikom i vegetom. Dublju tepsiju nauljiti, poslagati batake i šampinjone pa prekriti folijom. Peći u zagrejanoj rerni na 200C. Posebno umutiti jaje, mleko, vodu i brašno, a luk očistiti i iseći na kolutove. Kada bataci budu napola pečeni, zaliti ih pripremljenom masom za testo, posuti kolutovima luka i vratiti u rernu da se dopeče.
Izvor: Dobra hrana, Februar 2009

Sos od šampinjona


  • 100 g putera
  • 300 g šampinjona
  • 2 kašike gustina
  • 2 kašike senfa
  • 1 dl belog vina
  • 1 dl neutralne pavlake
  • mešavina začina
  • biber
Šampinjone iseći na listove. U manjoj šerpi otopiti puter, dodati šampinjone i dinstati ih dok ne omekšaju a suvišna tečnost ne uvri. Zatim posuti gustinom, promešati i naliti sa malo vode da ogrezne. Dodati belo vino, senf, i začine po ukusu, pa kuvati na umerenoj temperaturi i mešati sve dok se ne dobije odgovarajuća gustina. U gotov sos umešati neutralnu pavlaku.
Izvor: Dobra hrana, Jun 2009

2009/11/02

Dulce de leche - Karamel krema


  • 1 l punomasnog mleka
  • 300 g šećera
  • 1/4 kašićice soda bikarbone
  • 2 ampule arome Buter-Vanila (Dr. Oetker)
U veći lonac sipati mleko, dodati šećer, soda bikarbonu i vanilu, zagrevati stalno mešajući do tačke vrenja. Kada masa provri, vatru smanjiti na minimum, i kuvati još oko dva sata, promešajući je svakih petnaestak minuta. Skinuti sa vatre, i sipati kremu i tegle, dobro zatvoriti i čuvati u frižideru.
P.S: Kako se krema hladi, tako će biti tamnija i gušća, a može da odstoji i do mesec dana u frižideru. Može se koristiti kao fil za torte, oblande i kolače, kao preliv za sladoled, ili kao punjenje za palačinke. Jest da priprema traje relativno dugo, ali je kranji rezultat fantastičan!Probajte, nećete se pokajati! (Ja sam se jedino pokajala što nisam odmah duplu količinu napravila:))) Izvor: Coolinarika