2009/11/18

Crnogorski ajvarko


Za koru:
  • 5 jaja
  • 9 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 dl pavlake
  • so
Za fil:
  • 2 dl pavlake
  • 200 g ajvara
  • 150 g kačkavalja
  • 1/2 glavice crnog luka
  • so
Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Posebno umutiti žumanca, pavlaku, ajvar, brašno, malo soli i prašak za pecivo. Dodati sneg od belnaca i polako promešati varjačom. Pleh obložiti papirom za pečenje, sipati u njega pripremljenu masu i ravnomerno rasporediti. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumeni. Pečenu koru uviti u vlažnu krpu i ostaviti je da omekša. Za fil kačkavalj izrendati na krupno rende, crni luk sitno iseckati. U odgovarajučoj posudi sjediniti ajvar, pavlaku, kačkavalj i luk, posoliti po ukusu i polako promešati. Omekšalu koru premazati sa 3/4 pripremljenog fila i urolovati. Odozgo naneti ostatak fila i ravnomerno ga rasporediti. Rolat ostaviti u frižider da se stegne najmanje 90 minuta a potom ga iseći na parčad i služiti.

Izvor: Dobra hrana, Jul 2009

No comments:

Post a Comment