2009/10/08

Krem brule sa bundevom (Creme brulee) - Ajme, koliko nas je

Ovog meseca domaćica igrice "Ajme, koliko nas je!" je Gaga, koja me je oduševila odabirom teme, pa sam se odlučila i ja da učestvujem. Igricu je osmislila Monsoon, vlasnica bloga Dalmacija Down Under. Evo mog prvog recepta za Gaginu kolekciju recepata:) Uživajte!
  • 4 dl slatke pavlake
  • 4 dl nezaslađenog kondenzovanog mleka
  • malo cimeta
  • malo mlevenog đumbira
  • malo klinčića
  • 8 žumanaca
  • 12 kašika šećera
  • 1 šolja ispečene, izmiksane bundeve
  • 8 kašika smeđeg šećera za posipanje


U šerpu sipati slatku pavlaku i kondenzovano mleko, dodati malo cimeta, mlevenog đumbira i klinčića, pa staviti na šporet da proključa. Skinuti sa vatre. Izmiksati žumanca sa šećerom, dodati izmiksanu bundevu i dobro promešati. Smesu od slatke pavlake i kondenzovanog mleka dodati žumancima, šećeru i bundevi, sve vreme miksajući. Smesu rasporediti u manje posudice za sufle, staviti ih u dublju tepsiju u koju ste sipali vodu (treba toliko vode da bude do 1 cm od vrha činijica). Staviti u zagrejanu rernu da se peče oko 35 minuta na 180 C. Izvaditi iz rerne, i ostaviti u tepsiji sa vodom da se krema ohladi. Pre služenja, pospite kašiku smeđeg šećera po površini kreme, te stavite modlice sa kremom u rernu na 5 minuta direktno ispod grejača da se šećer karamelizuje.

4 comments:

  1. Hvala Snježo, drago mi je ako ti se sviđa recept:)

    ReplyDelete
  2. Draga moja Eva, tako mi je drago i tako me veseli što učestvuješ. Jedva čekam ostale :)Recept ti je fenomenalan, ja jedino kod mene ne mogu da nađem kondenzovano mleko :( Da li može neka zamena za to?

    ReplyDelete
  3. Draga moja, kondenzovano mleko možeš i sama da napraviš, nije nešto komplikovano: staviš u blender 235 ml ključale vode, 55 g putera i 400 g šećera, to dobro izmiksaš, dodaš još 480 g mleka u prahu i vanilu, opet dobro izmiksaš, i eto ti zamene za kupovno kondenzovano mleko:)))Ljubim te (i ja jedva čekam da vidim kakvi su nam sve to recepti stigli sa bundevom,mmmmmmmm...Genijalna ti je bila ideja:))))

    ReplyDelete