- 1 šolja maslinovog ulja
- 2 šolje griza
- 3 šolje šećera
- 4 šolje vode
- 0,5 šolje oljuštenih, krupno iseckanih badema
- 0,5 šolje susama
- kora od 1 limuna
- 1 kašičica orašćića
- malo karanfilića
- 1 štapić cimeta
- malo cimeta u prahu za posipanje
U vodu staviti šećer, koru od limuna, štapić cimeta i karanfiliće, kuvati dok ne proključa pa izvaditi aromatične dodatke. U jednu duboku šerpu staviti ulje da se zagreje i sipati u njega griz. Neprestano mešajući, na srednje jakoj vatri propirjati griz. Dodati bademe i susam, pa i njih propirjati dok ne porumene. Skinuti šerpu sa vatre i u griz pažljivo sipati vreli sirup. POnovo staviti šerpu na vatru, pa i dalje stalno mešajući kuvati griz na tihoj vatri dok ne naraste i ne upije sav sirup. Izliti alvu u jednu veću ili u više manjih modli i posuti je cimetom.
P.S: Recept je iz mog omiljenog grčkog kuvara (Maslinovo Ulje, Summer Dream Edition, Atina). Ja sam količinu šećera smanjila na 2 1/4 šolje + dodala ekstrakt vanile i malo začina za medenjake, a umesto badema sam stavila 1 šolju krupno iseckanih oraha. Smesu sam izlila u silikonski kalup za mini kuglofčiće. Alva se divno stvrdnula, i mogla sam bez problema da je izvadim iz kalupa:)
No comments:
Post a Comment