2009/12/02

Torta od banana


Za koru:
  • 4 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 3 kašike brašna
  • 1 dl mleka
  • 1 prašak za pecivo
Za rolat:
  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 350 g pekmeza od kajsija
Za fil:
  • 1 l mleka
  • 2 vanil šećera
  • 3 pudinga od vanile
  • 1 kg banana
  • 8 kašika šećera
Za dekoraciju:
  • 4 dl slatke pavlake
Kora:

Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. posebno umutiti žumanca, šečer, mleko, brašno i prašak za pecivo. Dodati sneg od belanaca i polako promešati.Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati u nju pripremljenu smesu i poravnati. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C.

Rolat:

Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvst sneg. Posebno umutiti žumanca, šećer, mleko, brašno i prašak za pecivo. Dodati sneg od belanaca i polako promešati. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu smesu i poravnati. Peći u zagrejanoj rerni na 200C. Pečenu koru uviti u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi. Premazati je pekmezom od kajsija i uviti u rolat. Pripremljen rolat iseći na pračad debljine 1 cm.

Fil:

U šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer, vanilin šećer i kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti ostatak mleka (2 dl) sa praškom za puding od vanile, sipati u ključalo mleko i nastaviti sa kuvanjem dok se ne zgusne. Umutiti slatku pavlaku i u ohlađen puding dodati 4 vleike kašike slatke pavlake i dobro umutiti mikserom. Banane iseći na kolutove.

Finalni postupak:

Pkruglu koru premazati polovinom fila, prekriti rolatima od pekmeza, ravnomerno rasporediti ostatak fila i poređati kolutove banana. Tortu dekorisati umućenom slatkom pavlakom.
P.S: Recept je iz časopisa Dobra hrana, (Novembar, 2009), sa manjim izmenama. U originalnom receptu u fil ide i 250 g putera, međutim ja ga nikad ne stavljam, nego ga zamenim slatkom pavlakom. Ovako mi je fil mnogo laganiji i ukusniji. Torta se može posuti i proprženim, seckanim lešnicima.

No comments:

Post a Comment