Za koru:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- 3 kašike brašna
- 1 dl mleka
- 1 prašak za pecivo
Za rolat:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- 350 g pekmeza od kajsija
Za fil:
- 1 l mleka
- 2 vanil šećera
- 3 pudinga od vanile
- 1 kg banana
- 8 kašika šećera
Za dekoraciju:
- 4 dl slatke pavlake
Kora:
Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. posebno umutiti žumanca, šečer, mleko, brašno i prašak za pecivo. Dodati sneg od belanaca i polako promešati.Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati u nju pripremljenu smesu i poravnati. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C.
Rolat:
Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvst sneg. Posebno umutiti žumanca, šećer, mleko, brašno i prašak za pecivo. Dodati sneg od belanaca i polako promešati. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu smesu i poravnati. Peći u zagrejanoj rerni na 200C. Pečenu koru uviti u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi. Premazati je pekmezom od kajsija i uviti u rolat. Pripremljen rolat iseći na pračad debljine 1 cm.
Fil:
U šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer, vanilin šećer i kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti ostatak mleka (2 dl) sa praškom za puding od vanile, sipati u ključalo mleko i nastaviti sa kuvanjem dok se ne zgusne. Umutiti slatku pavlaku i u ohlađen puding dodati 4 vleike kašike slatke pavlake i dobro umutiti mikserom. Banane iseći na kolutove.
Finalni postupak:
Pkruglu koru premazati polovinom fila, prekriti rolatima od pekmeza, ravnomerno rasporediti ostatak fila i poređati kolutove banana. Tortu dekorisati umućenom slatkom pavlakom.
P.S: Recept je iz časopisa Dobra hrana, (Novembar, 2009), sa manjim izmenama. U originalnom receptu u fil ide i 250 g putera, međutim ja ga nikad ne stavljam, nego ga zamenim slatkom pavlakom. Ovako mi je fil mnogo laganiji i ukusniji. Torta se može posuti i proprženim, seckanim lešnicima.
No comments:
Post a Comment