2014/02/24

Mamine slane štangle

  • 600 gr brašna
  • 250 gr margarina
  • 1 kašičica soli
  • 2 dl kisele pavlake
  • 1 jaje
  • 50 gr svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 dl mleka
I još treba:
  • 1 jaje
  • krupna morska so
  • mlevena aleva paprika
  • razno semenje po želji (susam, lan, kim ili ko šta već voli)

U mlako mleko dodati kašičicu šečera i izmrvljen kvasac, promešati i sačekati da se kvasac digne. U međuvremenu sjediniti brašno sa margarinom, dodati so, jaje pomešano sa kiselom pavlakom, a na kraju i nadošao kvasac. Zamesiti elastično testo, umotati ga u providnu foliju i staviti u frižider najmanje na 1 h, ali najbolje preko noći.

Sutradan testo razvući oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini, premazati umućenim jajetom, obilno posuti krupnom morskom solju (pošto samo testo nije previše slano) i sa malo aleve paprike.Posuti susamom, kimom ili po želji. Od testa seći štanglice, poređati ih u pleh i peći na 200 C oko 20 minuta. Štanglice su gotove kad lepo porumene i postanu hrskave.

2014/02/10

Kuglof sa pomorandžama (Dr. Oetker)

  • 350 gr brašna
  • 50 gr gustina
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 gr šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 250 gr putera/margarina
  • 5 jaja
  • sok i rendana kora 1 pomoradže
  • 100 gr suvog grožđa ili bilo kojeg suvog ili kandiranog voća po želji

Margarin penasto umutiti sa šećerom i vanilin šećerom, dodati jaja, sok i rendanu koru pomorandže i sve dobro izmiksati. Brašno pomešano sa gustinom i praškom za pecivo dodati prethodnoj smesi. Na kraju umešati i grožđice ili neko drugo suvo voće po želji, pa kašikom sjediniti da se sve lepo poveže. Smesu sipati u podmazan, pobrašnjen kalup za kuglof i peći na 180 C oko 55 minuta. Sačekati da se kuglof ohladi u kalupu, zatim ga izvrnuti na tanjir i posuti šećerom u prahu.

2014/02/09

Restovana pileća džigerica


  • 1 kašika ulja
  • 1 glavica luka
  • 500 g pileće džigerice
  • biber
  • 1 kašičica majorana
  • 0,5 kašičice slatke mlevene paprike
  • oko 1,5 dl vode
  • so


U keramičkom tiganju zagrejati malo ulja, pa na njemu staklasto propržiti sitno naseckan luk. Dodati pileću džigericu isečenu na krupnije komade, pobiberiti i posuti majoranom. Sačekati da džigerica promeni boju, pa je tad preliti mešavinom vode i aleve paprike. Poklopljeno krčkati na laganoj vatri nekih petnaestak minuta da džigerica bude skroz mekana i da se saft lepo zgusne. Tek tada posoliti po ukusu. Tradicionalno se služi uz krompir pire (krompir pire se prelije saftom) i kiseliše.

2014/02/07

Domaći preliv od čokolade


  • 3 kašike nezaslađenog kakaa
  • 1,5 dl šećera
  • 0,5 kašičice soli
  • 1 dl vode
  • par kapi ekstrakta vanile

U manjoj šerpici promešati kakao, šećer i so, preliti vodom i uz povremeno mešanje ostaviti da proključa.Vatru tad smanjiti i kuvati još nekih minut-dva, taman da se lepo zgusne. Skinuti sa vatre, dodati ekstrakt vanile (a i ne mora), sačekati da se ohladi. Preliv čuvati u dobro zatvorenoj flašici od 2 dl u frižideru.Koristiti ga za palačinke, galete, kesten pire, kolače ili kao preliv za sladoled:)