2014/02/24

Mamine slane štangle

  • 600 gr brašna
  • 250 gr margarina
  • 1 kašičica soli
  • 2 dl kisele pavlake
  • 1 jaje
  • 50 gr svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 dl mleka
I još treba:
  • 1 jaje
  • krupna morska so
  • mlevena aleva paprika
  • razno semenje po želji (susam, lan, kim ili ko šta već voli)

U mlako mleko dodati kašičicu šečera i izmrvljen kvasac, promešati i sačekati da se kvasac digne. U međuvremenu sjediniti brašno sa margarinom, dodati so, jaje pomešano sa kiselom pavlakom, a na kraju i nadošao kvasac. Zamesiti elastično testo, umotati ga u providnu foliju i staviti u frižider najmanje na 1 h, ali najbolje preko noći.

Sutradan testo razvući oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini, premazati umućenim jajetom, obilno posuti krupnom morskom solju (pošto samo testo nije previše slano) i sa malo aleve paprike.Posuti susamom, kimom ili po želji. Od testa seći štanglice, poređati ih u pleh i peći na 200 C oko 20 minuta. Štanglice su gotove kad lepo porumene i postanu hrskave.

1 comment:

  1. Volim sve sa sjemenkama, tako da mi ovo izgleda odlično :)

    ReplyDelete