2010/12/01

Mafini sa urmama

Za mafine:
  • 150 g integralnog brašna
  • 100 g glatkog brašna
  • 100 g smeđeg šećera
  • 150 g putera
  • 200 g urmi
  • 2 dl mleka
  • 1 jaje
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašičice začina za medenjake
Za preliv od karamele:
  • 200 g šećera
  • 50 g putera
  • 2 dl slatke pavlake

U jednoj posudi pomešati obično brašno, integralno brašno, prašak za pecivo i začin za medenjake. U drugoj posudi izmiksati otopljen puter, šećer i jaje.Dodati mešavinu od brašna i mleko, i sve zajedno još jednom izmiksati. Pripremljenu masu sipati u kalupčiće za mafine i peći na 200 C 25 minuta. U međuvremenu pripremiti preliv od karamele: u manjoj šerpici otopiti puter, dodati šećer i sačekati da se šećer karamelizuje, tj. da bude braonkaste boje. Dodati slatku pavlaku (tu će se šećer stvrdnuti). Smanjiti vatru, i mešati žicom sve dok se šećer skroz ne istopi. Sačekati malo da se preliv ohladi i postane malo gušći pa ga sipati preko gotovih mafina.
P.S: Vremenom će se preliv od karamele zgusnuti, treba ga samo ubaciti u mikrotalasnu na par sekundi da bi ponovo postao tečan:)

2 comments:

  1. Mmmmm, volim urme, tako da bi mi se sigurno i ovo svidelo :)

    ReplyDelete