2010/12/13

Griz kolač


  • 7 jaja
  • 7 kašika griza
  • 150 g mlevenih oraha
  • 6 kašika šećera
  • rendana kora jednog limuna
  • 1 prašak za pecivo
Za preliv:
  • 5 dl vode
  • 11 kašike šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1 limun isečen na kolutove
I još treba:
  • 1 krem šlag od vanile

Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Posebno umutiti žumanca, šećer, griz, mlevene orahe, rendanu koru limuna i prašak za pecivo. Dodati sneg od belanaca i promešati varjačom. U podmazanu, pobrašnjenu tepsiju sipati pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumeni. Za preliv sjediniti vodu, šećer, vanilin šećer i kolutove limuna, i ostaviti da proključa. Pečeni kolač preliti ohlađenim prelivom, sačekati da upije pa ga iseći na kocke. Kolač poslužiti sa umućenim krem šlagom sa ukusom vanile.


P.S: Izvor: Dobra hrana, 11/2010, sa nekim manjim izmenama (smanjila sam količinu šećera za preliv - po originalnom receptu ide 15 kašika šećera, pa ako volite slađe, slobodno prilagodite količinu šećera svom ukusu. Dodala sam i krem šlag, i + 1 vanilin šećer za preliv, ostalo je sve isto). Kolač je fantastičan, ima ukus kao baklava, sigurno ću ga često praviti:)

2 comments: