2010/09/22

Pita od jabuka sa rešetkom


Za testo:
  • 300 g brašna
  • 200 g maslaca
  • 175 g šećera
  • 1 jaje
  • naribana korica 1 limuna
Za fil:
  • 1 kg kiselkastih jabuka
  • sok 1 limuna
  • 50 g grožđica
  • 50 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
I još treba:
  • 2 jajeta
  • 3 kašike mleka
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika praška za puding od vanile

Zamesiti prhko testo od brašna, maslaca, šećera, jaja i limunove korice. Testo pokriti i staviti ga na 2 sata na hladno. Jabuke oguliti i iseći ih na kriške. Jabuke pomešati sa limunovim sokom, grožđicama, šećerom i cimetom. Rernu zagrejati na 200 C. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati 2/3 testa, i njime obložiti dno i rubove okruglog kalupa. (Kalup prethodno treba podmazati i pobrašniti). Jabuke ravnomerno rasporediti po testu. Preostalo testo narezati na uske trake. Za preliv jaja pomešati sa mlekom, šećerom i praškom za puding pa time preliti jabuke. Od traka preko fila napraviti rešetku. Kolač peći oko 50-60 minuta. Ostaviti ga da se u kalupu ohladi.
Izvor: Velika kuharica, Velika knjiga kolača, Marjan tisak d.o.o., 2008.

1 comment: