2010/07/24

Osnovno testo za slane pite


  • 200 g brašna
  • 100 g putera/margarina
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli

U brašno dodati so, jaje i puter (ili margarin) isečen na listiće. Umesiti glatko testo, umotati ga u providnu foliju i staviti u frižider najmanje na 1 sat. Testo raskalgijati na pobrašnjenoj radnoj površini da bude malo veće nego kalup u kome ćete pitu peći, pa pomoću oklagije testo staviti u kalup.
P.S: Često pravim slane pite, jer se brzo naprave, a mogu se filovati sa svim i svačim. Najčešće pravim sa pečurkama, pečenicom i trapistom, ali volimo i sa spanaćem i fetom, ili sa tikvicama, sa tunjevinom i maslinama, varijacije su stvarno bezbrojne. Ovo je osnovni recept za testo, a fil prilagodite svom trenutnom raspoloženju:) Kada se stavi fil, pitu treba preliti sa mešavinom 3-4 dl kisele pavlake i 3 jajeta, i pravac u rernu:)

2 comments:

  1. ovo je osnovno sipkavo, prhko testo...baš sam ga danas pravila ali u slatkoj varijanti sa 4 kašike šećera...uvek se dvoumim i vidim da postoji razlika da li da stavim jaje...samo belance...samo žumance ili ga izostavim...danas sam ga izostavila i ispalo je najbolje do sada...

    ReplyDelete
  2. Da, draga, to je to, osnovno prhko testo:) Slanu varijantu sam i ja već na više načina pravila: u testo ili dodam 1 jaje, ili umesto jajeta 2-3 kašike hladne vode ili kisele pavlake. A slatku varijantu pravim po principu 3-2-1, znači 300 g brašna, 200 g putera, 100 g šećera u prahu, tu još obično dodam 1 vanilin šećer i 1 žumance.Ali moram da probam i ovu tvoju verziju bez žumanceta, kad kažeš da je tako najbolje:)Puno pozdrava:)))

    ReplyDelete