2010/08/17

Kinder torta sa Plazmom



Za testo:
  • 6 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 2 kešike prezle
  • 4 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g seckanih oraha
  • 250-300 g eurokrema

Za fil:

  • 2 pudinga od vanile
  • 1 l mleka
  • 6 žumanaca
  • 14 kašika šećera
  • 1 margarin (250 g)
  • 150 g otopljene čokolade
I još treba:
  • 300 g Plazma keksa (može i Bevita ili Petit Beurre)
  • 1 dl soka od narandže
Za ukrašavanje:
  • 3 kesice šlaga


Belanca ulupati sa šećerom u čvrst neg, dodati prezle, brašno i prašak za pecivo, sve to dobro umutiti mikserom. Tepsiju srednje veličine namazati margarinom, na dno tepsije rasporediti seckane orahe a preko oraha izliti smesu od belanaca. Peći na 150C oko 30 minuta. Ispečenu koru izvrnuti na tacnu (da orasi budu gore), i premazati je eurokremom.
Za fil izmiksati žumanca sa 4 kašike šećera, dodati puding i 1 dl mleka pa sve dobro promešati. Prokuvati 9 dl mleka sa 10 kašika šećera, smanjiti vatru i dodati pripremljenu masu sa pudingom i uz neprestano mešanje kuvati još par minuta da se fil zgusne. Ostaviti da se skroz ohladi. Margarin penasto umutiti, dodati ohlađen fil, dobro izmiksati i podeliti na 2 jednaka dela. U jedan deo umešati rastopjenu čokoladu.
Na eurokrem ide žuti fil, pa Plazma keks prethodno natopljen sa malo soka od pomorandže, a preko Plazma keksa staviti fil sa čokoladom. tortu staviti u frižider da se skroz ohladi. Premazati je šlagom i ukrasiti po želji.
Slavljenik:)))

P.S: Naš sin, Markić, je 15. 08. napunio godinu dana. Dugo sam se mislila koju tortu da mu pravim za rođendan, pa sam se na kraju odlučila za ovu Kinder tortu. Izbor je bio pun pogodak, torta je stvarno fenomenalna! Sigurno ću je često praviti:)

2010/08/16

Kolač sa šljivama




  • 3 jajeta
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g otopljenog margarina
  • 2 dl jogurta
  • 150 g oštrog brašna
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • šljive
Za posipanje:
  • smeđi šećer
  • cimet

Jaja penasto umutiti sa šećerom i vanilin šećerom, dodati otopljen margarin i jogurt, a na kraju glatko i oštro brašno i prašak za pecivo. Sve to dobro izmiksati i sipati u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju. Od gore poređati prepolovljene šljive, posuti ih smeđim šećerom i cimetom i peći na 200C.

Peach drink


  • 4 breskve
  • 4 dl đusa
  • 1 dl slatke pavlake
  • 3 kašike smeđeg šećera
  • malo mlevenog đumbira
  • kocke leda

Breskve oljuštiti i iseći na kocke. Breskve, đus, slatku pvlaku, smeđi šećer i đumbir staviti u blender i izmiksati. Uliti u čaše i ubaciti i kockice leda.

Kiš sa tikvicama


Za testo:
  • 200 g brašna
  • 100g margarina
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
Za fil:
  • 500 g tikvica
  • 100 g Feta sira
  • 100 g rendanog trapista
  • 2 češnja belog luka
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike seckane mirođije
  • 2 čaše kisele pavlake (400 g)
  • 3 jajeta
Od brašna, margarina, 1 jajeta i soli zamestiti prhko testo, zamotati ga u prozirnu foliju i staviti u frižider na 1h. Testo izvaditi, rasklagijati ga i staviti u okrugli kalup za pite (kalup prethodno namazati margarinom i posuti brašnom).Tikvice izrendati na krupno rende, ocediti ih od suvišne tečnosti i rasporediti ih po testu. U jednoj posudi pomešati jaja, kiselu pavlaku, dodati izmrvljenu Fetu, rendani trapist, so, izgnječen beli luk i mirođiju, sve to dobro promešati i preliti preko tikvica. Pitu peći na 200C nekih 45-50 minuta.

Raženi hleb


  • 375 ml vode
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 250 g pšeničnog brašna
  • 250 g integralnog raženog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
Sastojke stavite po redu kako je napisano u receptu i uključite pekač na osnovni program (basic). Nakon 3 sata, kada je hleb ispečen, izvaditi ga i ostaviti oko 30 min. da se ohladi.