2010/04/19

Gibanica sa sirom



  • 500 g kora za gibanicu
  • 5 jaja
  • 0,5 l mleka
  • 500 g sremskog sira
  • 1 dl ulja
  • 2 kašičice soli
  • 1 prašak za pecivo
Umutiti jaja. Od pola litre mleka odvojiti 5 kašika a preostalo mleko pomešati sa jajima. Dodati izmrvljen sire, so, ulje i prašak za pecivo. Tepsiju premazati uljem i dno prekriti dvema korama. Uzimati koru po koru i svaku uvaljati u fil i blago izgužvanu slagati u pleh. Utrošiti fil i sve kore, sem jdne. Tom, poslednjom prekriti gibanicu i premazati je mlekom. Pleh ubaciti u hladnu rernu. Uključiti rernu na 200C i peći gibanicu oko sat vremena.

2010/04/15

Galatopita - Grčka mlečna pita


  • 5 šolja mleka
  • 125 g putera/margarina
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja griza
  • 3 jajeta
  • cimet
  • slatko/džem

Mleko prokuvati sa puterom, i kada vri, dodati šećer i griz. Mešati mikserom dok se ne zgusne. Skinuti sa ringle, sačekati malo da se prohladi (nekih 5 minuta), pa umešati blago ulupana jaja. Smesu sipati u podmazan kalup za pite i peći oko 50 minuta na 180C. Isključiti rernu, a pitu ostaviti u njoj još desetak minuta. Pitu ostaviti da se skroz ohladi, posuti je cimetom, i služiti sa slatkom ili nekim džemom, a može i bez:)
P.S: Stvarno je neverovatno da od toliko jednostavnih i "sirotinjskih" sastojaka može da ispadne jedna toliko savršena pita kao što je ova. Iako je grčka pita, nije previše slatka, a iznutra je divna kremasta, a tek ukus....mmmm Recept je inače grčki gastro bloger Sam Sotiropoulos (http://www.greekgourmand.com/) nasledio od svoje bake, tako da recept ne bi ni mogao biti autentičniji:). Evo, pogledajte kako to on radi i uživajte:)



2010/04/08

Domaći grčki jogurt



  • 1 l punomasnog mleka
  • 3 kašike jogurta (sa živim mikroorganizmima jogurtnih bakterija)
Mleko sipati u šerpu i zagrevati dok ne proključa. Zatim mleko preručiti u vatrostalnu posudu (staklenu ili zemljanu, nikako u metalnu) i ostaviti da se ohladi taman toliko da bude mlako. Temperaturu možete najbolje proceniti tako što ćete ruku staviti na spoljašnu stranu posude, i ako komotno možete da je držite tako nekih 15ak sekundi, onda treba umešati u mleko 3 kašike jogurta. Dobro promešati, posudu prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti tako preko noći (ne stavljati u frižider). Sutradan staviti gazu u cediljku i u nju preručiti masu i ostaviti da se cedi (najbolje je cediljku staviti na vanglicu). Cediljku zajedno sa vanglicom staviti u frižider i ostaviti tako nekoliko sati da se cedi. Što se duže cedi, tim će jogurt biti gušći (a grčki jogurt i jeste dosta gust, znatno gušći od našeg jogurta).Grčki jogurt se služi sa voćem, medom i orasima, bademima, ili pistaćima, a može da se koristi i za caciki ili druge salate.

Rolat od Jaffa keksa



  • 3,5 dl vode
  • 125 g margarina
  • 10 kašika šećera
  • 5 kašika griza
  • 18 kašika mlevenih oraha
  • 4 kesice vanilin šećera
  • 24 kom Jaffa keksa (2 kutije)
  • đus
  • 1 list oblande
Prokuvati vodu, šećer i margarin. Kada vri, skinuti s vatre, umešati griz, vratiti na ringlu i kuvati dok se ne zgusne. Kad je masa postala dovoljno gusta, skinuti sa vatre, dodati mlevene orahe i vanilin šećer i dobro promešati.List oblande staviti između dve mokre kuhinjske krpe da omekša. Kad je oblanda dovoljno meka, namazati pola fila, a na fil poređati Jaffa kekse (naizmenično-jedna strana crna, druga žuta) koje smo prethodno umočili u sok od pomorandže. Na Jaffa kekse naneti drugu polovinu fila, urolati i ostaviti da se stegne.

2010/04/01

Kolač sa keksom i pudingom



  • 1,5 l mleka
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 4 pudinga od čokolade
  • 10 kašika šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 300 g pti ber keksa
  • 2 krem šlaga od vanile
U šerpu sipati 1,2 l mleka, dodati šećer, vanilin šećer i kuvati dok ne proključa.Posebno sjediniti ostatak mleka sa praškom za puding od čokolade. Sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve vreme dok se ne zgusne.U topao puding dodati otopljenu čokoladu, izlomljen pti ber keks i polako promešati. Kalup za komišbrot obložiti aluminijskom folijom. U kalup razliti pripremljenu smesu i ostaviti da se ohladi. Kolač premazati sa ulupanim krem šlagom.
P.S: Recept je iz časopisa Dobra hrana, 09/2009. U originalnom receptu smesu treba izliti u pravougaonu tepsiju, ali se meni više dopada ovako u kalupu za komišbrot.