2010/06/17

Lepinje za roštilj



  • 0,5 dl mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kvasac (50 g)
  • 0,5 kg brašna
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika ulja
  • 3,5 dl mlake vode
U mlako mleko dodati kašičicu šećera i izmrvljen kvasac. Promešati kašikom i ostaviti da kvasac nadođe. U posudu sipati brašno, dodati kašiku soli, kašiku ulja, 3,5 dl mlake vode i nadošao kvasac, pa zamesiti glatko testo (mesiti dok se testo ne počne odvajati od posude). Posudu prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom nekih 45 minuta da testo udvostruči svoj volumen. Testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i formirati loptice. Loptice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti tako još 20 minuta. Rernu zagrejati na 250 C pa ubaciti pleh u kome će se lepinje peći. Zatim ga prekriti pek papirom, poređati loptice (malo ih treba pritisnuti od gore da ne budu kao zemičke nego da imaju oblik lepinja). Svaku premazati običnom vodom pa peći dok ne dobiju lepu zlatnu boju.

2 comments:

  1. Mmmmm, divno, bas sam ih skoro pravila na slican nacin :)

    ReplyDelete
  2. Nema roštilja bez pravih, domaćih lepinja:)))

    ReplyDelete