2010/11/30

Francuska torta sa jabukama

Za testo:
  • 75 g putera
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jajeta
  • 100 g brašna
  • 50 g gustna
  • 1 kašičica praška za pecivo
I još treba:
  • 750 g kiselkastih jabuka
  • 1,5 dl kisele pavlake
  • 50 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 2 jajeta
  • 1 kašika šećera u prahu

Puter penasto umutiti sa šećerom i vanilin šećerom, dodati jaja, gustin i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Još jednom sve to dobro izmiksati i sipati u podmazan okrugli kalup. Površinu testa poravnati, pa na testo poređati oljuštene i na kriške isečene jabuke.Peći 35 minuta na 180C. Pavlaku, jaja, šećer i vanilin šećer izmiksati i ovom smesom preliti jabuke. Kolač vratiti u rernu i peći još 25 minuta. Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu i poslužiti.

2010/11/23

Zapečeni karfiol sa orasima u sosu od sira


  • 1 veći karfiol
  • vegeta
  • 0,5 l mleka
  • 50 g putera
  • 4 kašike brašna
  • 2 kocke topljenog sira
  • 150 g rendanog tvrdog sira po izboru (čedar, dimljeni sir, a može i trapist ili kačkavalj)
  • muskatni oraščić
  • 4 kašike prezle
  • 2 šake seckanih oraha
Karfiol iskidati na cvetove, obariti u slanoj vodi i ocediti od suvišne tečnosti. Dno vatrostalne posude posuti prezlama pa poređati obarene cvetove karfiola. Posuti vegetom i seckanim orasima. Mleko, puter i brašno staviti u jednu veću šerpu, promešati žicom, i ostaviti da provri. Zatim još kuvati par minuta da se zgusne kao kad se kuva puding. Sos skinuti sa vatre, dobro promešati žicom, umešati rendani muskatni oraščić, topljeni sir i čedar (ili bilo koji drugi tvrdi sir po izboru), još jednom promešati da se sir skroz istopi. Smesu preliti preko karfiola, od gore posuti prezlama pa staviti u rernu da se zapeče. Peći na 200 C nekih 30 minuta.
P.S: Umesto karfiola možete koristiti i brokoli, u tom slučaju umesto oraha koristite seckane bademe.

2010/11/16

Čokoladni sufle


  • 200 g čokolade
  • 150 g putera
  • 6 jaja
  • 175 g šećera u prahu
  • 125 g brašna

Na tihoj vatri otopiti čokoladu i maslac. Jaja penasto umutiti sa prah šećerom, pa umešati brašno. U masu dodati otopljenu čokoladu i maslac. Keramičke posude (ako ih nemate, slobodno koristite šoljice za kafu) namazati maslacem, pa ih napuniti pripremljenom masom. Kolače peći na 180 C dok im se površina ne stvrdne (ako koristite posude od 1 dl, kolače peći nekih 8-10 minuta, a ako su modle od 2 dl, vreme pečenja je oko 12-15 minuta). Čokoladni sufle poslužite sa ulupanim šlagom. Uživajte:)
Uh, ta čokoladna krema...

Izvor: BBC Good Food