2010/05/19

Pogačice sa sremušem


  • 500 g brašna
  • 30 g svežeg kvasca
  • 1 dl mleka
  • 1 kašika šećera
  • 100 g sremuša
  • 2 žumanceta
  • 1 dl kisele pavlake
  • 250 g putera (ili margarina)
  • 3 kašičice soli
I još treba:
  • 1 žumance
  • krupna morska so
  • susam za posipanje
Pomešati mlako mleko sa kašikom šećera, izmrviti kvasac u mleko i sačekati da uskisne. Puter zagrejati u mikrotalasnoj pa ga pomešati sa brašnom. Dodati 2 žumanceta, kiselu pavlaku, so i nadošao kvasac. Mesiti testo dok se ne počne odvajati od posude i od ruke.Posudu prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti nekih dobrih 45 minuta da testo nadođe. Za to vreme sremuš oprati i sitno ga naseckati. Nadošlo testo razviti oklagijom, posuti ga polovinom naseckanog sremuša, pa testo urolovati kao štrudlu, a zatim krajeve preklopiti. Testo opet rasklagijati, posuti ga ostatkom sremuša, ponovo ga uviti u rolat, pa ponovo rasklagijati na debljinu prsta. Modlom vaditi pogačice, pa svaku premazati žumancetom i posuti krupnom morskom solju i susamom. Peći do zlatno-žute boje (oko 15-20 minuta) na 180 C.

2 comments:

  1. Aleksandra, mislim da se nećeš pokajati:) Kad probaš, javi kako su vam se dopale pogačice.

    Pozdrav,

    Eva

    ReplyDelete