2012/08/14

Osnovni recept za mafine

  • 1 šolja jogurta
  • 2 jajeta
  • 1 šolja šećera
  • 0,5 šolja ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 šolje brašna (od toga polovina može da bude i Graham brašno)
Jogurt izmiksati sa jajima, šećerom i uljem, pa dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. U ovo testo možete dodati voće po izboru, seckane orahe, lešnike, čokoladu, grožđice, rendanu koru limuna ili pomorandže, cimet ili začine za medenjake, kombinacije su bezbrojne.Smesom puniti papirne korpice do 3/4 visine pa peći mafine na 180 C oko 20 minuta.

P.S: Za merenje sam koristila onu najobičniju šolju od jogurta od 180 g. Kad pravim voćnu varijantu, voće ne stavljam direktno u testo, nego stavim kašiku-dve testa u korpicu, pa stavim malo voća, pa opet testo i voće. Ovi mafini na slici su sa višnjama, u testo sam stavila i malo rendane limunove korice. 

Zobeni keksići sa kokosom

  • 150 g brašna
  • 2 kašičice cimeta
  • 120 g zobenih pahuljica
  • 80 g kokosa
  • 120 g šećera u prahu
  • 50 g smeđeg šećera
  • 125 g margarina
  • 60 ml meda
  • 2 kašike vode
  • 1 kašičica soda bikarbone

U jednoj posudi pomešati brašno, cimet, zobene pahuljice, kokos, šećer u prahu i smeđi šećer. U manjoj šerpici otopiti med, vodu i margarin, skinuti sa vatre i dodati kašičicu soda bikarbone. Sjediniti mokre i suve sastojke da se dobije kompaktna smesa. Od testa oblikovati male loptice, malo ih spljoštiti i poređati na pleh obložen papirom za pečenje. Keksiće peći na 150 C oko 15-20 minuta. 

Kolač sa orasima i šljivama

  • 120 g putera
  • 120 g šećera u prahu
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 2 jajeta
  • 150 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 g mlevenih oraha
  • 500 g opranih, prepolovljenih šljiva
  • cimet
Puter penasto umutiti sa šećerom i vanilin šećerom, dodati jaja, pa brašno pomešano sa praškom za pecivo, a na kraju i mlevene orahe. Smesu staviti u manji, podmazan i brašnom posut pleh, izravnati, od gore poređati šljive. Posuti cimetom i peći na 180 C oko 40-45 minuta.