2012/01/04

Kuglof od narandže




  • 1 margarin (250 g)

  • 3 dl šećera

  • 4 jajeta

  • rendana kora od 1 narandže

  • 5 dl brašna

  • 1 kesica praška za pecivo

  • 80 ml sveže ceđenog soka od pomorandže

I još treba:



  • 2,5 dl šećera u prahu

  • 2 kašike soka od narandže

  • 2 kašike mleka

  • rendana narandžina kora


Penasto umutiti margarin i šećer, dodati jaja, rendanu narandžinu koru, brašno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju sok od pomorandže. Sve to dobro izmiksati i izliti u podmazan i pobrašnjen kalup za kuglof. Peći na 170 oko 45 minuta i ostaviti da se ohladi. Kuglof izvrnuti na tanjir i išarati ga prelivom koji se pravi od prah šećera, mleka i soka od pomoradže (sve se samo pomeša da se dobije gušća smesa). Kuglof ukrasiti rendanom korom narandže i servirati.

Salama sa suvim voćem



  • 200 g sitno iseckanih suvih smokvi

  • 100 g iseckanih suvih šljiva

  • 100 g iseckanih oraha

  • 150 g keksa

  • 150 g margarina

  • 100 g šećera

  • 3 kesice vanilin šećera

  • sok od 1 pomorandže

  • 4 kašike džema od kajsija
    list oblande


List oblande staviti između dve kuhinjske krpe da omekša. Na laganoj vatri rastopiti margarin, šećer, vanilin šećer, dodati sok od narandže i džem. Umešati i sitno iseckano voće i izlomljen keks. Smesu još jednom dobro promešati i skinuti sa vatre. Filovati oblandu toplim filom, uviti u rolat i ostaviti do sutradan da se stegne.