2011/11/06

Istambulski rižoto





  • 1 šolja pirinča

  • 1 plavi patlidžan

  • 500 g belog pilećeg mesa

  • glavica crnog luka

  • 2 čena belog luka

  • 200 g paradajz pelata

  • ulje

  • so

  • biber

  • vegeta


Na ulju prodinstati sitno sečen crni luk, dodati meso isečeno na kockice i uz povremeno nalivanje vode dinstati oko 20 minuta.Plavi patlidžan oljuštiti, iseći na kockice i posoliti. Kada meso omekša, dodati patlidžan, izgnječen beli luk, biber i vegetu po ukusu. Dodati paradajz pelat, promešati i sipati pirinač. Naliti sa 3 šolje vode, promešati , poklopiti i kuvati 10 minuta.


Izvor: Stil magazin, 12/09/2011

2011/11/02

Francuska supa od luka



  • 800 g luka

  • 50 g maslaca

  • 1 kašika ulja

  • 2 kašike brašna

  • 1 dl belog vina

  • 1 l pileće supe

  • lovorov list

  • so

  • biber

  • muskatni oraščić

  • 1 manji baget hleb

  • oko 150 g kačkavalja


Luk iseći na tračice i propržiti ga na mešavini maslaca i ulja na niskoj temperaturi. Nakon 20 minuta, posuti brašnom i naliti vinom. Doliti supu, dodati lovorov list i kuvati par minuta. Kada provri, posoliti, pobiberiti i posuti muskatnim oraščetom. Baget hleb iseći na kriške, posuti rendanim kačkavaljem i staviti u rernu da se sir otopi. Supu supu u tanjire i servirati sa kriškama bateg hleba.