2011/10/28

Hleb sa pesto sosom




  • 2,5 dl vode

  • 0,5 dl mleka

  • 2 kašike maslinovog ulja

  • 2 kašike mleka u prahu

  • 40 g pesto sosa

  • 500 g pšeničnog brašna

  • 1 kašičica soli

  • 1 ravna kašika šećera

  • 1 kesica suvog kvasca

  • 1 kašičica origana

  • 1 kašičica bosiljka


U pekač staviti sastojke sledećim redom: voda, mleko, maslinovo ulje, mleko u prahu, pesto sos i brašno. U jedan ćošak staviti so, u drugi šećer, u treći suvi kavasac, pa na kraju dodati bosiljak i origano.Uključiti program za beli hleb i ostaviti da se testo umesi, udvostruči i ispeče hleb.


Izvor: Kuhinjica, 10/2011

2011/10/07

Pitice sa jabukama




  • 500 g lisnatog testa

  • 3 veće jabuke

  • 2 vanilin šećera

  • 3 kašike šećera

  • 2 kašike soka od limuna

  • 1 kašičica cimeta

  • 1 kašika putera

  • 1 jaje

  • šećer u prahu


Jabuke očistiti i iseći na kockice. U teflonskom tiganju otopiti puter, dodati jabuke, šećer, vanilin šećer i sok od limuna. Kuvati uz neprastano mešanje dok jabuke ne omekšaju. U ohlađen fil dodati cimet i promešati. Lisnato testo istanjiti oklagijom na debljinu od 4 mm. Okruglom modlom za krofne izvaditi krugove od testa. Na svaki krug staviti malo fila od jabuke pa preklopiti testom.


Krajeve testa slepiti pomoću viljuške, pa jajetom premazati pitice.


U pleh obložen papirom za pečenje poslagati pitice i peći ih u zagrejanoj rerni na 180 C dok ne porumene. Kada se pitice ohlade, posuti ih šećerom u prahu.

Izvor: Dobra hrana, 10/2010





2011/10/03

Okrugla pita sa sirom






Za fil:
  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja jogurta
  • 1 šolja kisele vode
  • pola šolje ulja
  • 3 jajeta
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica soli
I još treba:
  • 500 g tankih kora za pitu
  • 500 g mladog sira
  • so


Umutiti jogurt, ulje, brašno, kiselu vodu, jaja, prašak za pecivo i so. Posebno izmrviti mladi sir i dodati 5 kašika prethodno pripremljene smese i promešati. Na prvu koru staviti 3 kašike fila od jogurta.

Fil premazati preko cele kore.



Prekriti drugom korom, preko nje naneti malo izmrvljenog sira, pa uviti u rolat.

Rolat zaviti u krug i staviti na sredinu nauljene tepsije.



Isti postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal.


Preliti sa ostatkom fila od jaja i jogurta i peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko 40 minuta dok ne porumeni.

Izvor: Coolinarika, sa manjim izmenama.