2011/07/22

Koh od griza sa prelivom od jagoda


Za koh:
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 12 kašika griza
  • narendana kora limuna
I još treba:
  • 1,5 dl mleka
  • 6 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
Za preliv od jagoda:
  • 2 šolje jagoda
  • 1/3 šolje šećera
  • malo cimeta
  • 1 kašičica gustina


Mikserom umutiti sneg od belanaca, dodati šećer, vanilin šećer, i mutiti dalje sve dok masa ne postane čvsta. Smanjiti brzinu miksera, dodati jedno po jedno žumance, rendanu koru limuna, i na kraju kašiku po kašiku griza. Umućenu masu izručiti u podmazanu i pobrašnjenu vatrostalnu posudu i peći u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumeni. U međuvremenu mleko skuvati sa šećerom i vanilin šećerom, pa vrelo preliti preko vrućeg, pečenog koha. Za preliv od jagoda jagode iseckati, staviti ih u šerpicu, dodati cimet i šećer, pa prokuvati. Gustin razmutiti u malo vode, preliti preko jagoda i kuvati još par minuta. Izmiksati u blenderu. Ohlađen koh preliti prelivom od jagoda i servirati.

Čokoladni rolat sa pekmezom (bez brašna)


  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • 50 g gorkog kakao praha
  • 200 g pekmeza od kajsija
  • rendana kora limuna
  • 1 kašika ruma
  • šećer u prahu za posipanje

Mikserom umutiti sneg od belanaca, dodati šećer i mutiti dalje sve dok masa ne postane skroz čvrsta. Smanjiti brzinu miksera, pa dodati jedno po jedno žumance i kakao. Smesu izliti u veću tepsiju obloženu papirom za pečenje. Peći u rerni na 190 C oko 15-20 minuta. Za fil pomešati pekmez, rendanu limunovu koru i rum. Pečeno testo izručiti na mokru platnenu salvetu, premazati pekmezom i uviti ga u rolat. Kad se ohladi, posuti šećerom u prahu i seći na šnite.