2011/01/25

Slane kiflice


  • 600 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 4 dl mlakog mleka
  • 2-3 kašičice soli
  • 60 g margarina/putera
  • krupna morska so za posipanje

U 4 dl mlakog mleka dodati kašiku šećera i suvi kvasac, pomešati i ostaviti da kvasac proradi. Od brašna, soli i nadošlog kvasca zamesiti testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se odmara dva sata. Nadošlo testo podeliti na 4 jednaka dela, pa svaki deo posebno razvući oklagijom u krug (što tanje), premazati otopljenim puterom ili margarinom, pa nožem iseći na 8 trouglova. Trouglove urolati u kiflice, zatim ih složiti na pleh obložen papirom za pečenje. Kiflice premazati vodom, posuti krupnom morskom solju i peći na 210 C 15-20 minuta tj. dok ne porumene.

Pileće belo meso sa krem sirom




  • 700 g pilećeg belog mesa
  • 200 g krem sira (može i začinjenog npr. sa belim lukom)
  • 100 g maslina
  • 2 čena belog luka
  • origano
  • so
  • biber
  • vegeta
  • 2 paradajza
  • maslinovo ulje


Pileće belo meso posoliti, pobiberiti, povegetiti po ukusu, pa preseći napola, ali ne skroz, samo toliko da se može otvoriti kao knjiga. Krem sir pomešati sa izgnječenim belim lukom i naseckanim maslinama, dodati malo origana, pa ovom smesom puniti pripremljeno meso. Napunjene grudi položiti u vatrostalnu posudu namazanu maslinovim uljem. Na meso poređati kolutove paradajza, posuti origanom, poprskati maslinovim uljem, i peći na 200 C oko 40 minuta.

Chocolate fudge cake


  • 200 g čokolade
  • 200 g putera
  • 200 g smeđeg šećera
  • 1 dl vruće vode
  • 1 dl kisele pavlake
  • 2 jajeta
  • 200 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 5 kašika gorkog kakao praha
Za glazuru:
  • 100 g čokolade
  • 80 g margarina
  • 2-3 kapi ulja
  • šarene mrvice / perlice (opcionalno)
Izlomljenu čokoladu, puter, smeđi šećer i 1 dl vruće vode staviti u šerpicu i otopiti na laganoj vatri.Sačekati malo da se prohladi , pa umešati jaja i kiselu pavlaku. Dodati kakao i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Smesu izliti u podmazanu, pobrašnjenu tepsiju i peći na 160 C oko 35-40 minuta. Na ispečen i ohlađen kolač staviti čokoladnu glazuru od 100 g čokolade i po želji ukrasiti šarenim mrvicama ili perlicama.
Izvor: BBC Good Food, uz manje izmene.

2011/01/14

Pogačice sa sirom

  • 500 g mladog sira
  • 300 g margarina
  • 2 žumanceta
  • 3 kašike mleka
  • 1 kašika šećera
  • 25 g svežeg kvasca
  • 500 g brašna
  • 2-3 kašičice soli
  • rendani kačkavalj/trapist
U toplo mleko dodati kašiku šećera i izmrvljen kvasac, pa sačekati da kvasac nadođe. Mikserom umutiti sir, margarin, žumanca, dodati brašno, so, nadošao kvasac i umesiti testo. Testo prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti sat vremena da se odmori. Na pobrašnjenoj radnoj površini testo razviti ne previše tanko, vaditi kalupom pogačice, ređati u tepsiju obloženu pek papirom, posuti rendanim kačkavaljem ili trapistom i peći na 180 C.

2011/01/05

Čokoladne kuglice sa vanilom


  • 125 ml slatke pavlake
  • 100 g mlečne čokolade
  • 125 g gorke čokolade
  • 0,5 štapića vanile
  • 2 kašike gorkog kakao praha
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 1 kašika vanilin šećera
U posudi zagrejati slatku pavlaku, dodati izlomljenu mlečnu i gorku čokoladu, mešati dok se čokolada skroz ne istopi. Štapić vanile preseći na pola i nožem izvaditi jezgru. Umešati u vruću smesu od čokolade. Ohladiti na sobnoj temperaturi. Smesu mikserom mutiti dok ne postane svetla i čvrsta, pa je staviti u frižider na sat vremena (može i preko noći). Pomešati kakao, šećer u prahu i vanilin šećer. Od čokoladne smese malom kašičicom vaditi komadiće veličine trešnje pa oblikovati kuglice koje treba uvaljati u mešavinu od kakaa, šećera i vanilin šećera.

P.S: Izvor: Velika kuharica, Kolači za svaku prigodu, Marjan tisak, d.o.o. Split, 2007

Salama sa keksom


  • 100 g seckanih oraha
  • 100 g keksa
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g smokava
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 0,5 kašičice začina za medenjake
  • malo naseckanih žele bonbona (opcionalno)
  • malo soka od pomorandže
  • 1 veća ili 2 manje oblatne
Smokve i suvo grožđe samleti u multipraktiku, keks izmrviti, pa dodati sve ostale sastojke i soka toliko da se dobije homogena masa. Za to vreme omekšati oblatnu na ovlaženoj krpi. Oblatnu namazati pripremljenom masom, posuti raznobojnim žele bonbonama i uviti salamu.