2010/06/21

Torta od malina i piškota


  • 2 krem šlaga od vanile
  • 2 dl mleka
  • 10-14 kašika šećera
  • 450 gr kisele pavlake
  • 500-600 g malina/jagoda/kupina
  • 2 kesice šlaga
  • piškote
  • mlevena Plazma ili mleveni orasi
Ulupati 2 kesice krem šlaga od vanile sa 2 dl mleka, dodati 10-14 kašika šećera (u zavisnosti od toga kakvo voće koristite) i kiselu pavlaku pa dobro umutiti mikserom. Dodati polovinu voća pa opet sve izmiksati, a ostatak voća umešati kašikom. Dublji sud ili tepsiju obložiti providnom folijom, posuti mlevenom Plazmom ili mlevenim orasima pa naneti deo fila sa malinama. Na fil poslagati piškote, pa premazati filom. Opet dolaze piškote pa fil. Treba ukupno da bude 4 reda fila i 4 reda piškota (znači poslednji sloj su piškote).Tortu staviti u frižider preko noći, a sutradan je izvrnuti na tacnu. Skinuti foliju, tortu ukrasiti ulupanim šlagom i malinama.

P.S: Umesto krem šlaga od vanile može se koristi i slatka pavlaka (2 dl, ulupana sa 2-3 kesice vanilin šećera). Ova je prava letnja torta koja se napravi za 15 minuta,lako se seče, i jako je lagana i fina.

2010/06/17

Lepinje za roštilj



  • 0,5 dl mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kvasac (50 g)
  • 0,5 kg brašna
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika ulja
  • 3,5 dl mlake vode
U mlako mleko dodati kašičicu šećera i izmrvljen kvasac. Promešati kašikom i ostaviti da kvasac nadođe. U posudu sipati brašno, dodati kašiku soli, kašiku ulja, 3,5 dl mlake vode i nadošao kvasac, pa zamesiti glatko testo (mesiti dok se testo ne počne odvajati od posude). Posudu prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom nekih 45 minuta da testo udvostruči svoj volumen. Testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i formirati loptice. Loptice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti tako još 20 minuta. Rernu zagrejati na 250 C pa ubaciti pleh u kome će se lepinje peći. Zatim ga prekriti pek papirom, poređati loptice (malo ih treba pritisnuti od gore da ne budu kao zemičke nego da imaju oblik lepinja). Svaku premazati običnom vodom pa peći dok ne dobiju lepu zlatnu boju.

2010/06/05

Kuglof sa višnjama, čokoladom i orasima


Za testo:
  • 150 g putera
  • 1 jaje
  • 150 g šećera
  • 1 dl mleka
  • 100 g kisele pavlake
  • rendana kora 1 pomorandže
  • 150 g integralnog brašna
  • 150 g običnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
I još treba:
  • 200 g višanja
  • 100 g čokolade (naseckane na sitne kockice)
  • 2 šake seckanih oraha
Puter penasto umutiti sa jajetom i šećerom, dodati mleko, kiselu pavlaku i rendanu koru jedne pomorandže. Integralno brašno i obično brašno pomešati sa praškom za pecivo i sve to dodati prethodnoj smesi. Kalup za kuglof (ako nije silikonski) podmazati i posuti brašnom, pa sipati malo testa, pa idu višnje, čokolada i orasi, pa opet red testa, pa višnje, čokolada i orasi, i tako ređati sve dok ima materijala. Kuglof peći oko 45 minuta u na 170 C.

Ekspres pica


Za testo:
  • 2 šolje brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 šolja jogurta
  • 2 kašike ulja
  • so
I još treba:
  • kečap
  • origano
  • 200 g šunkarice
  • 200 g mariniranih pečuraka (seckanih)
  • 1 jaje
  • oko 150 g rendanog kačkavalja
Sve sastojke za testo umutiti i sipati u podmazan, brašnom posut pleh. Testo premazati kečapom, posuti origanom, pa poređati šunkaricu i pečurke. Peći na 220C oko 15 minuta. Picu izvaditi, preliti je jednim umućenim jajetom i obilno posuti rendanim kačkavaljem. Picu vratiti u rernu da se kačkavalj istopi i to je to:).
Izvor: Krstarica . Ova pica se stvarno napravi bukvalno za 5 minuta. Nema mešenja, nema kvasca, sve se samo smuti i prospi, pa pravac u rernu:) Ništa jednostavnije, a ukus je super:)(Šolja je ona od jogurta od 2 dl)