2009/07/31

Tarator



  • 3 krastavca
  • 0,5 l jogurta
  • 2 šake oraha
  • 8 čenova belog luka
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • veza mirođije
  • kašičica soli

Beli luk i orahe iseckati pomoću blendera. Krastavce oljuštiti i narendati, pa ih ocediti od suvišne tečnosti. U posudu sipati jogurt, pa dodati i ostale sastojke. Dobro promešati, dodati ulje i naseckanu mirođiju.

Zova koktel



  • 1 l gazirane mineralne vode
  • 200 ml soka od pomorandže
  • 50 ml soka od limuna
  • 12 kašika sirupa od zove
  • kocke leda
  • 2 limuna
  • listovi nane
U bokal uliti rashlađenu kiselu vodu, sok od pomorandže i limuna, sirup od zove, pa sve dobro izmešati. Ubaciti kockice leda i ukrasiti listovima nane i kolutovima limuna.

2009/07/27

Kolač sa šljivama


Za testo:
  • 3 jajeta
  • 2 dl šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 dl jogurta
  • 4 dl brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 dl ulja
  • rendana kora jednog limuna
I još treba:
  • 500 g šljiva
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike šećera
  • 2 šake naseckanih oraha

Sve sastojke za testo sjediniti napisanim redosledom i izliti u podmazan i pobrašnjen pleh. Od gore poređati prepolovljene šljive, posuti mešavinom cimeta, šećera i vanilin šećera, a zatim i seckanim orasima, pa peći na 180 C dok se lepo ne zarumeni.

2009/07/21

Sočna pita


  • 5 jaja
  • 200 g švapskog sira
  • 150 g praške šunke
  • 2 dl pavlake
  • 5 kiselih krastavaca
  • 350 g brašna
  • 1 dl ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • origano
  • vegeta
  • biber
Šunku i kisele krastavce iseći na kockice. Belanca odvojiti od žumanaca, pa ih umutiti u čvrst sneg. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca, pavlaku, švapski sir, brašno, prašak za pecivo i ulje pa dobro izmešati. Dodati šunku, kisele krastavce, i origano, začiniti po ukusu i promešati. Na kraju dodati sbeg od belanaca i polako promešati varjačom. Kalup nauljiti i posuti brašnom te pripremljenu masu peći u zagrejanoj rerni na 200C dok ne porumeni.

2009/07/15

Salata od pečurki sa pavlakom



  • 500 g šampinjona
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 veza peršunovog lista
  • 2 dl kisele pavlake
  • sok od limuna
  • so
  • biber
  • malo maslinovog ulja
Očistiti pečurke. Luk iseckati na kockice pa ga prodinstati na malo maslinovog ulja, dodati šampinjone isečene na listiće i dinstati dok ne ispari suvična tečnost. Skloniti sa vatre, sačekati malo da se prohladi pa posuti seckanim peršunovim listom. Pavlaku izmešati sa sokom od limuna, preliti po pečurkama. Salatu posoliti i pobiberiti po ukusu pa je ostaviti na hladnom malo da odstoji.

2009/07/14

Salata od kukuruza i tunjevine



  • 300 g kukuruza iz konzerve
  • 2 šargarepe
  • 3 kisela krastavčića
  • konzerva tunjevine u komadićima
  • 2 kašičice soja sosa
  • kašika jabukovog sirćeta
Kukuruz iz konzerve procediti, šargarepu izrendati a krastavčiće iseći na kockice. Pomešati kukuruz, tunjevinu oceđenu od ulja, šargarepu i krastavčiće. Sve dobro izmešati.Dodati soja sos i jabukovo sirće, opet promešati i staviti u frižider da se ohladi.

2009/07/12

Muffins od kajsija



  • 200 g brašna
  • 2,5 kašičice praška za pecivo
  • 100 g putera
  • 100 g šećera
  • 3 jajeta
  • 1 kesica vanilin šećera
  • strugana kora 1 limuna
  • 100 ml neutralne pavlake
  • 300 g kajsija
  • malo na listiće naseckanih badema
Mikserom umutiti puter sa šećerom i vanilin šećerom, dodati rendanu koru jednog limuna, jaja i neutralnu pavlaku. Na kraju umešati brašno i prašak za pecivo, i na kockice naseckane kajsije. Masu promešati i sipati u kalupčiće obložene papirnim korpicama za muffins. Kolače odozgo posuti seckanim bademima. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200C do zlatno žute boje (oko 20-25 minuta).

P.S:
  • Količina dovoljna za 12 kom.
  • I sutradan su jako fini i mekani
  • Budu baš jako sočni od kajsija:)

2009/07/07

London štangle


Za testo:
  • 250 g brašna
  • 150 g margarina
  • 100 g šećera
  • 4 žumanceta
I još treba:
  • pekmez od kajsija
  • 4 belanceta
  • 150 g šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 1 vanilin šećer
Od navedenih sastojaka zamesiti glatko testo, pa ga staviti u podmazanu, brašnom posutu tepsiju. Zatim testo bogato premazati pekmezom od kajsija, a odozgo staviti sneg od belanaca u koji smo prethodno dodali šećer, vanilin šećer i mlevene orahe. Staviti u zagrejanu rernu da se zapeče. Seći na štanglice i servirati.

2009/07/02

Šnicle sa pesto sosom i mocarelom


  • 2 velika paradajza
  • 4 kašike maslina
  • 250 g mocarele
  • 4 svinjske šnicle (po 200 g)
  • so
  • biber
  • malo ulja za prženje šnicli
  • 4 kašike maslinovog ulja (za pleh)
  • 8 kašika pesto sosa
Iseći na kolutove paradajz, masline i mocarelu. Šnicle posoliti i pobiberiti, pa pržiti na zagrejanom ulju sa svake strane po 4 minuta. Zagrejati rernu na 220 C. Namazati pleh uljem i položiti šnicle. Svaku premazati pesto sosom, poređati paradajz, masline i mocarelu. Staviti u rernu da se zapeče i da se sir lepo istopi i bude zlatne boje.

Salata od pirinča


  • 300 g pirinča
  • so
  • veza mirođije
  • 2 paradajza
  • 1 paprika
  • glavica crnog luka
  • 5 kašika jabukovog sirćeta
  • so
  • biber
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • nekoliko maslinki
Kuvati pirinač u slanoj vodi oko 15 minuta, pa ga iscediti i isprati u hladnoj vodi,. Mirođiju iseckati, paradajz, crni luk i papriku iseći na kockice. Napraviti marinadu od sirćeta, soli, ibera i ulja. Dobro izmešati pripremljeno povrće sa pirinčem, preliti marinadom pa opet izmešati. Služiti ohlađeno.
P.S: Izvor: Naše najlepše salate / Male majstorije:)