2009/05/30

Pile punjeno pečurkama



  • 1 veće pile
  • 750 g svežih šampinjona
  • peršun
  • 4 jaja
  • 100 g pirinča
  • 200 ml kisele pavlake
  • 2 glavice crnog luka
  • maslinovo ulje
  • 500 g mladih krompirića
  • 4 češnja belog luka
  • so
  • biber

Pirinač skuvati na uobičajeni način. Glavice crnog luka sitno iseckati i pržiti na zagrejanom maslinovom ulju. Šampinjone iseckati u secku (ili samleti u mašini za mlevenje mesa), pa dodati u šerpu sa lukom. Kada ispari suvišna tečnost, šerpu skinuti sa sporeta, dodati jaja, posoliti, pobiberiti, dodati sitno iseckan peršun, promešati i vratiti na šporet. Kada fil dobije potrebnu gustinu, šerpu skloniti s šporeta, i umešati pirinač i kiselu pavlaku. Pile spolja posoliti i pobiberiti pa ga puniti pripremljenim filom. Tepsiju namazati maslinovim uljem pa staviti pile i tepsiju, a okolo poređati mlade krompiriće. Češnjeve belog luka izgnječiti i isto dodati u tepsiju. Pile preliti sa 2 dl vode. Pile peći 60 minuta (ja sam prvih 15 minuta pile pekla na 250 C, a posle 45 min. na 200C).

2009/05/29

Američka pita sa sirom



Za testo:
  • 150 g brašna
  • 80 g putera
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 1 kašika kisele pavlake
Za fil:
  • 500 g neslanog sitnog mladog sira
  • 60 g suvog grožđa
  • 2 kašike ruma
  • 120 g šećera
  • 3 jaja
  • 1 limun
  • 1 vanilin šećer
  • 100 ml kisele pavlake
Sve sastojke za testo izmešati da se dobije kompaktna masa. Okrugli kalup namazati puterom, pa prekriti testom dno kalupa. Peći 10 minuta na 180C. U međuvremenu pripremiti fil: u većem sudu pomešati sir, žumanca, šećer, vanilin šećer, kiselu pavlaku, pa dodati rum, suvo grožđe, sitno izrendanu koru limuna, i čvrst sneg od 3 belanca. Kalup izvaditi iz rerne i naneti fil na testo. Vratiti kalup u rernu i peći još oko 20 minuta na 180 C.

P.S: Super fina pita, najbolja je uz preliv od šumskog voća! (preliv pravim tako što stavim 150 g šumskog voća/višanja sa 150 ml vode ili soka i 2 kašike šećera da provri. U malo vode razmutim oko 2 ravne kašičice gustina, dodam u prethodnu smesu sa voćem, i kuvam još malo na nižoj temperaturi da se preliv zgusne.I to je to!)Recept je inače iz časopisa Hrana i Vino (Maj/2009) sa malim izmenama.

2009/05/22

Pileći rižoto



  • 400 g pilećeg belog mesa
  • 200 g šampinjona
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3 čena belog luka
  • peršunov list
  • bosiljak
  • vegeta
  • biber
  • 2 šolje barenog pirinča
Pirinač skuvati na uobičajeni način. Pileće meso iseći na kockice i propržiti na maslinovom ulju. Dodati šampinjone isečene na četvrtine, bli luk isečen na listiće i kratko propržiti. Začiniti, dodati pirinač i lagano promešati.

2009/05/20

Žito sa suvim voćem




  • 300 g žita
  • 4 kašike meda/šećera u prahu
  • 200 g grubo mlevenih oraha
  • 60 g suvog grožđa ili brusnica
  • 2 kesice vanilin šećera
  • šlag
Pšenicu skuvati i ohladiti (ja je prvo potopim u vrelu vodu dan ranije), i ostaviti je u vodi u kojoj se kuvala da još malo nabubri. Na pari razmekšati med, dodati mu grubo mlevene orahe, sjediniti sa žitom, dodati i vanilin šećer i promešati. U žito dodati i suvo grožđe ili brusnice koje smo prethodno isto stavili u prokuvalu vodu da nabubri. Sve dobro promešati, razdeliti u zdelice i ukrasiti šlagom.
P.S:Žitu se mogu dodati i seckane sušene smokve, kajsije ili kokosovo brašno.

2009/05/19

Pita sa pečenim paprikama i pečurkama




  • 1 pakovanje lisnatog testa
  • 500 g šampinjona
  • 600 g pečenih paprika
  • 200 g kačkavalja
  • 2 dl kisele pavlake
  • 3 jajeta
  • 4 dl mleka
  • 0,5 dl ulja
  • mešavina začina
Šampinjone iseckati na listove, pečene paprike očistiti i iseći uzdužno napola, a kačkavalj izrendati na krupno rende. Na malo ulja pržiti šampinjone dok ne omekšaju, a potom ih začiniti po ukusu. Lisnato testo razvući na dve kore, pa prvom korom pokriti dno odgovarajuće (prethodno nauljene) vatrostalne posude. Na prvu koru poslagati pečene paprike, zatim idu dinstani šampinjoni, i sve to posuti rendanim kačkavaljem. Preko fila ide druga kora. Pitu iseći na kocke i zaliti je mešavinom jaja, mleka i pavlake.

P.S: Izvor: Dobra hrana, Broj 10, Avgust/2008.

2009/05/16

Clafoutis sa mešanim voćem


  • 125 g oštrog brašna
  • 3 jaja
  • 2,5 pune kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1,5 dl mleka
  • 1,5 dl neutralne pavlake (20 % m.m)
  • mešano voće (maline, višnje, ogrozd, breskve)
Puterom namazati okrugli kalup pa poređati voće. U posebnoj posudi pomešati žumanca, šećer, mleko, neutralnu pavlaku i brašno. Belanca malo ručno ulupati i dodati prethodnoj smesi. Masu preliti preko voća i peći u zagrejanoj rerni na 185 c dok lepo ne porumeni.

P.S: Clafoutis je najbolji sa kiselkastim voćem. Nije previše sladak, a testo je nešto između testa za palačinke i pudinga. Super je i za eksperimentisanje, jer se može praviti sa raznim voćem. Sledeći put ću ga praviti sa kupinama i borovnicama, a biće poslužen uz sladoled od vanile.

Punjene ćuftice u sosu od sira



Za ćuftice:
  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 100 g praške šunke
  • 40 g parmezana
  • 1 jaje
  • 1 šargarepa
  • 1/2 veze peršuna
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 2 kajzerice
  • 1 glavica crnog luka
  • mešavina začina
  • biber
  • 12 manjih šampinjona
  • 1,5 dl belog vina
  • 1,5 dl juneće supe
Za sos od sira:
  • 4 trougla topljenog sira
  • 100 g majoneza
  • 1 dl kisele pavlake
  • 4 kašike mleka
  • 2 kašike vorčester sosa
  • 1 kašičica senfa
  • mešavina začina
  • biber
Prašku šunku isći na kockice, šargarepu očistiti i izrendati na krupno rende, a peršun i vrni luk iseckati što sitnije. Kajzerice preliti vodom, ocediti od suvišne tečnosti i ručno imrviti. U odgovarajućoj posudu sjediniti mleveno meso, prašku šunku, parmezan, jaje, šargarepu, peršun, melvenu papriku i izmrvljene kajzerice. Dodati mešavinu začina po ukusu i dobro izmešati. Od pripremljene mase oblikovati kuglice, u sredinu svake staviti po jednu šampinjonku i obaviti je mesom. Punjene ćuftice poslagati u tepsiju za mafine, preliti mešavinom juneće supe i belog vina, pokriti folijom, i peći u zagrejanoj rerni na 200C. Pred kraj pečenja skinuti foliju i nastaviti sa pečenjem kako bi porumenele. Za sos od sira sve sastojke staviti u blender i izmiksati, pa pečene ćuftice preliti sosom.


2009/05/15

Pitice sa šunkom i paprikom



  • 4 jaja
  • 2 dl jogurta
  • 2 dl ulja
  • 200 g brašna
  • 200 g kukuruznog griza
  • 1 prašak za pecivo
  • mešavina začina (stavila peršun)
  • 2 kašičice soli
  • 150 g švapskog sira
  • 4 crvene paprike iz turšije (iseckati na kockice)
  • 150 g šunkarice (iseckati na kockice)
Umutiti jaja, ulje, jogurt i švapski sir. Zatim postepeno dodavati kukuruzni griz, brašno i prašak za pecivo, mešajući sve vreme kako bi se dobila ujednačena masa. Na kraju dodati šunkaricu i papriku i pomešati varjačom. Kalupe za mafine nauljiti i posuti brašnom, pa u njih sipati pripremljenu masu i peći u zagrejanoj rerni na 200C dok ne porumene.

P.S:Pripremljena masa može da se ispeče i u pravougaonoj tepsiji, pa kad se ispeče, seći na kocke.(Izvor: Dobra hrana, Broj 15, januar 2009).

2009/05/14

Sutlijaš sa višnjama






  • 150 g pirinča
  • 1 l mleka
  • 100 g šećer
  • vanilin šećer
  • cimet
  • 3 dl umućene slatke pavlake
  • višnje iz slatkog
  • korica pomorandže
  • listovi nane za dekoraciju
Potopiti pirinaš u toplu vodu na 20 minuta. Potom a ocediti i staviti u šerpu sa 1 l mleka, 100 g šećera, vanilin šećerom i cimetom. Sačekati da provri stalno mešajući, pa poklopiti i kuvati na tihoj vatri još oko 30 minuta. Ostaviti da se skroz rashladi, pa mu dodtai umućenu slatku pavlaku, i staviti u frižider na 1 sat. Poslužiti uz višnje iz slatkog, listove nane i korice pomorandže.
P.S: Izvor:Sale&Pepe, 5/2009. Ja sam umesto višanja iz slatkog koristila obične višnje iz zamrzivača, koje sam pomešala sa suvišnim mlekom sa skuvanog pirinča. Ubedljivo jedan od najboljih sutlijaša u mom životu. U slatku pavlaku sam dodala još jednu kesicu vanilin šećera, jer sam koristila obične višnje koje nisu toliko slatke same po sebi. Ekstra fino!




2009/05/12

Grašak


  • 1 kg graška
  • 2 šargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • vegeta
  • biber
  • aleva paprika (može i da se izostavi)
Prodinstati glavicu crnog luka i 2 šargarepe sitno iseckane, pa dodati 1 kg graška (može i zamrznutog).Grašak dinstati uz dolivnje po malo vode dok ne omekša. Može se dodati i krompir sečen na manje kockice. Pri kraju kuvanja u grašak dodati začine pa kuvati dok ne ispari sva tečnost.

2009/05/11

Zlatiborska krmenadla


  • 4 krmenadle
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 paprika
  • 1 paradajz
  • so
  • biber
  • ulje za prženje
  • feta sir/kajmak/švapski sir
  • 1 ljuta papričica
  • 50 g mesnate slanine
Na umereno zagrejanom tiganju ispeći posoljene krmendle sa obe strane, pa ih izvaditi na tanjir prekriven papirnom salvetom da bi se upio višak ulja. U istom tiganju propržiti luk isečen na rebarca, dodati papriku isečenu na rezance i na kraju paradajz isečen na manje kriške. Začiniti i dinstati nekoliko minuta. U tanjir staviti krmenadlu, prekriti je dinstanim povrćem. Preko povrća staviti sir formiran u kuglu, a navrh sira kolut ljute papričice. Pored sira staviti reš pečene listiće slanine.

P.S: Recept je iz časopisa Kuhinjica, Broj 7, oktobar/novembar 2007.

2009/05/10

Pita od spanaća



  • 4 jaja
  • 2 kašičice soli
  • 350 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 dl jogurta
  • 1,2 dl ulja
  • 150 g spanaća
Pomešati jaja, so, jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo , te dodati testu i naseckan spanać. Smesu preručiti u tepsiju obloženu papirom a pečenje i peći dok ne porumeni.

P.S: Izvor: Coolinarika.

Rolat sa kokosom


Za tamni deo:
  • 350 g melvenog keksa
  • 150 g šećera u prahu
  • 100 g čokolade
  • 2 dl mleka
  • 2-3 kašičice nes kafe
  • 1 kašika gorkog kakaa
Za svetli deo:
  • 100 g putera
  • 100 g šećera u prahu
  • 3 kašike mleka
  • 140 g kokosa
Za tamni deo mleveni keks pomešati sa šećerom u prahu i kakaom. Čokoladu i mleko polako zagrejati, dodati i nes kafu, pa ovu smesu preliti preko prve. Za svetli deo rastopiti margarin, šećer u prahu i mleko, pa na kraju dodati i kokos. Između dve folije prvo razviti tamni deo sa keksom u oblik pravougaonika, preko namazati beli deo i čvrsto urolati. Stavti u frižider da se stegne.
P.S: Ja sam u tamni deo dodala još malo mleka da bih mogla masu lakše razvaljati. Rolat je inače jako fin, nije previše sladak, što je baš po našem ukusu.

2009/05/09

Kukuruz salata



  • 300 g krompira
  • 300 g kukuruza iz konzerve
  • 1 kašika proprženog susama
  • 200 g šunke (iseckati na kockice)
  • 5 kiselih karastavaca (iseckati na kockice)
  • 100 g majoneza
  • 2 dl kisele pavlake
  • so, biber
Krompir skuvati, ohladiti i narendati. Dodati kukuruz i proprženi susam, pa začiniti sa solju i biberom. Dodati kisele krastavce i šunku, pa sve to povezati sa mešavinom majoneza i kisele pavlake. Do služenja držati u frižideru.
P.S: Recept je iz časopisa Dobra hrana.

Uštipci sa pečenim paprikama



Za uštipke:

  • 9 filta pečenih paprika
  • 100 g Feta sira
  • 100 g suvog vrata
  • 3 čena belog luka
  • vegeta
  • biber
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • 1 jaje
  • 100 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g prezli
I još treba:
  • 2 dl kisele pavlake
  • 100 g majoneza
  • ulje
Filete pečene paprike dobro ocediti i iseći na kockice. Suvi vrat takođe iseći na kockice, feta sir izrendati na krupno rende a beli luk sitno iseckati. U odgovarajućoj posudi sjediniti seckanu papriku, feta sir, suvi vrat, beli luk i peršun, pa dodati jaje, brašno sa pomešano sa praškom za pecivo, prezle i začine po ukusu.Sastojke ručno umesiti kako bi se dobila kompaktna masa. Nauljenim rukama oblikovati kuglice, te ih pržiti na vrelom ulju kako bi porumenele. Posebno umutiti pavlaku i majonez, i preliti preko prženih uštipaka.

P.S: Izvor:Dobra hrana, April 2009, Broj 18.

2009/05/05

Pita sa jogurtom



  • 0,5 kg kora za pitu
  • 5 jaja
  • 1 l jogurta
  • 2/3 šolje maslinovog ulja
  • 1 kašika soli
  • 1 prašak za pecivo
Prvo umutiti belanca pa redom dodati sve ostale sastojke. Podmazati pleh srednje veličine, pa na dno staviti 2 kore. Ostale kore - izuzev zadnje dve - jednu po jednu izgužvati i umakati u fil od jaja i jogurta i poređati na prve dve kore. Uzeti zadnje dve kore i poklopiti pitu. Od gore poprskati sa maslinovim uljem i vodom i ostaviti da odstoji oko petnaestak minuta. Pitu peći u prethodno zagrejanoj rerni.

Sos od paradajza



  • 2 kašike ulja
  • 3 kašike brašna
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 5 dl kuvanog paradajza
  • 2/3 šolje vode
  • so
  • biber
  • vegeta
  • origano/bosiljak
Na vrelom ulju ispržiti 3 kašike brašna, alevu papriku, pa doliti pola litre kuvanog paradajza i 2/3 šolje vode (može i manje vode i više, zavisi koja je željena gustina sosa, ja uvek stavljam nepunu šolju vode, znači oko 2 dl). Sos posoliti, pobiberiti, dodati malo vegete i origano ili bosiljak.

Pogačice sa sirom



Za testo:
  • 250 g švapskog sira
  • 2 dl kisele pavlake
  • 1 margarin
  • 1 kašika soli
  • 2 jaja
  • 1 kockica kvasca
  • 2 kk šećera
  • 1 dl mlakog mleka
  • 600 g brašna
I još treba:
  • 200 g rendanog sira trapista ili kačkavalja
  • oko 0,5 dl maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • rendani sir
  • kim/susam za posipanje
U mlako mleko dodati 2 kk šećera i izmrvljen kvasac, i ostaviti da kvasac nadođe. U odgovarajućoj posudi sjediniti švapski sir, jaja, margarin, kiselu pavlaku, nadošli kvasac i so. Dodati 600 g brašna i zamesiti testo (mesiti samo toliko da se dobije ujednačena, kompaktna masa). Testo pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti tako oko pola sata. Testo rasklagijati, premazati maslinovim uljem, posuti rendanim kačkavaljem i uviti u rolat. Tako dobijen rolat od testa ponovo razvući oklagijom na 1,5 cm i modlicom vaditi pogačice. Pogačice premazati umućenim jajetom i posuti rendanim kačkavaljem. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C da lepo porumene.

P.S: Ja sam od 2/3 testa modlicom vadila pogačice, a ostatak testa sam ponovo rasklagijala, uvila u rolat, pa rasklagijala, sekla na kockice i posula kimom.

2009/05/04

Keks kolač sa jogurtom



  • 500 g keksa (Bevita)
  • 0,5 l jogurta
  • 10 sup. kašika sećera u prahu
  • jagode/maline/ili nekog drugog sezonskog voća po ukusu
  • 3 kesice šlaga
Keks izlomiti na krupnije komade i preliti mešavinom jogurta i šećera u prahu. Od ove mase napraviti podlogu, pa poređati jagode/maline ili neko drugo voće i sve to premazati ulupanim šlagom.

P.S: Ekspres brza i jako fina poslastica, i to bez pečenja. Kolač je najlepši sa jagodama i malinama, mada treba malo da odstoji u frižideru da bi keks omekšao. Super za predstojeće vruće letnje dane:)