2008/12/29

Šapice sa orasima




  • 250 gr mlevenih oraha
  • 250 gr šećera
  • 1 margarin
  • 2 jaja
  • 2 vanilin šećera
  • 450 gr brašna
  • šećer u prahu za posipanje



Sve sastojke izmešati u glatku masu, kalupčiće premazati margarinom i posuti brašnom pa puniti pripremljenom smesom. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici oko 20 minuta na 200C. Gotove šapice posuti šećerom u prahu zamirisan vanilom.

Salama sa suvim šljivama i orasima




  • 180 gr šećera
  • 1 dl vode
  • 300 gr suvih šljiva
  • 300 gr oraha
  • kokos

Šećer ušpinovati sa vodom, u međuvremenu orahe sitno naseckati (ja koristim secko), a suve šljive samleti u blenderu. Kad je šećer ušpinovan, dodati samlevene šljive, kuvati par minuta da se dobije ujednačena masa, skinuti sa vatre i umešati naseckane orahe. Dobro izmešati pa masu izručiti na foliju i oblikovati salamu. Staviti u frižider da se stegne pa od gore posuti kokosom.

Rafaelo kuglice



  • 2 dl vode
  • 400 gr šećera
  • 400 gr mleka u prahu
  • 1 margarin
  • 300 gr kokosa
  • prepečeni i oljušteni lešnici
  • kokos za valjanje kuglica
Ušpinovati šećer sa 2 dl vode, dodati mleko u prahu, margarin i 300 gr kokosa, dobro izmešati i staviti masu u frižider. Sutradan od mase formirati kuglice, u svaku staviti po jedan lešnik, i valjati u kokos.
P.S: Od ove količine bude baš jaako puno kuglica, tako da ja obično prepolovim mere. Idealno za porodična okupljanja kad ima puno gostiju:)

2008/12/14

Rolovane pileće grudi



  • 700 gr pilećih grudi
  • so
  • biber
  • vegeta
  • 1 krem sir
  • rendani sir trapist
  • 16 šnita mesnate slanine
Pileće grudi iseći na tanje šnite, posloliti, pobiberiti i posuti vegetom. Svako parče mesa premazati krem sirom i posuti rendanim trapistom, pa počevši od kraće strane, uviti u rolat. Svaki "paketić" uviti bekon slaninom i peći u prethodno zagrejanoj pećnici oko 35 min, na 200 C.

Grčke ćufte / Keftedes



  • 0,5 kg junećeg mlevenog mesa
  • 3 kriške pokvašenog i isceđenog hleba
  • 1 glavica narendisanog crnog luka
  • 3/4 šolje kisele vode
  • 1 jaje
  • 1 supena kašika uza
  • 3 s.k. sitno seckanog peršuna
  • 3 s.k. sitno seckane nane
  • 2 s.k. maslinovog ulja
  • so
  • biber
  • malo brašna za posipanje
  • ulje za prženje
Zajedno pomešati sve sastojke i dobro ih izmešati, pa stviti smesu u frižider da odstoji oko 1 sat. Od smese oblikovati loptice, svaku uvaljati u brašno i pržiti na vrelom ulju.
P.S: Izvor: Maslinovo Ulje, Summer Dreams Edition, Atina.

2008/12/13

Rolat sa čokoladnim bananicama


  • 2 šoljice vode
  • 300 gr šećera
  • 0,5 margarina
  • 200 grama melevenog keksa
  • 200 grama kokosa
  • 6 čokoladnih bananica
Ušpinovati šećer sa vodom. U to dodati mleveni keks, kokos i margarin. Dobijenu masu rastanjiti na foliju, sa jedne strane mase poređati krem bananice i mpomoću folije sve uviti u rolat. Rolat staviti u frižider da se stegne, pa seći na šnite i servirati.

2008/12/12

Pita sa spanaćem




  • pakovanje linatog testa
  • 300 g švapskog sira
  • 300 gr spanaća (smrznutog)
  • 4 jaja
  • so
  • biber
  • 1 čaša kisele pavlake
  • malo margarina za pleh
Spanać pomešati sa izdrobljenim sirom, umućenim jajima i pavlakom, pa začiniti po ukusu solju i biberom. Lisnato testo razvući na debljinu prsta, pa sa testom obložiti dno i stranice podmazanog pleha, odozgo staviti nadev i peći na 200 C.



P.S: Izvor: Božićni i slavski kuvar, Bazar, 2008/2009.

2008/12/11

Slani rolat sa orasima


Kora:
  • 6 jaja
  • 6 kašika mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna
  • 1 dl mleka
  • 1 prašak za pecivo
  • so
Fil:
  • 400 g švapskog sira
  • 150 g suvog vrata ili šunkarice
  • 5 kiselih krastavaca
  • 1 crvena paprika (može iz turšije)
  • so
Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti ih u čvrst sneg. Žumanca umutiti sa mlekom, dodati mlevene orahe, brašno, prašak za pecivo i izmešati. Dodati i sneg od belanaca i polako promešati varjačom. Pleh obložiti papirom za pečenje, sipati u njega pripremljenu masu i peći na 200 C dok ne porumeni. Kada se rolat ispeče, odgoviji ga od papira i uviti u vlažnu krpu. Crvenu papriku, suvi vrat i krastavce sitno iseckati, pa jediniti sa sirom, posoliti i dobro izmešati. Koru premazati filom i urolovati, zaviti u foliju i staviti u frižider da se stegne, zatim ga iseći na šnite i servirati:)
P.S: Izvor: Dobra hrana, novembar 2008, broj 13.